Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Γιατί δεν έκανα χειραψία με τη Μέρκελ

Μητσοτάκης: Γιατί δεν έκανα χειραψία με τη Μέρκελ
Φωτογραφία Reuters

Στις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη, καλώντας έτσι τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποφύγαμε έως και τις χειραψίες και το κάναμε και με την Καγκελάριο Μέρκελ, παρότι δεν είμαστε τσακωμένοι». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι ήδη δρομολογείται τηλεδιάσκεψη γι’ αυτό το σκοπό.

Click4more: Μητσοτάκης από Βερολίνο: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην επιτευχθούν. Θα πρέπει λοιπόν ν’ αντιδράσουμε γρήγορα», κατέληξε. Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα σε τροχιά ανάπτυξης και ανοιχτή σε επενδύσεις και ότι η κυβέρνηση δρομολογεί μεταρρυθμίσεις με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, προσβλέποντας στη Γερμανία ως έναν στρατηγικό εταίρο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μελέτη σκοπιμότητας με τη Volkswagen για να δημιουργηθεί κόμβος καινοτομίας για την ηλεκτροκίνηση σε ελληνικό νησί (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να είναι η Θάσος).

Η Τουρκία και ο Έβρος

Εκτενή αναφορά έκανε πάντως και στις εξελίξεις με την Τουρκία και την ασύμμετρη απειλή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει στα σύνορα του Έβρου, συνδέοντας τα όσα συμβαίνουν και με τον κορονοϊό. «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία, καθώς και ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας ν’ αλλάξει εμπράκτως πολιτική η Άγκυρα και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, εφόσον πράγματι επιθυμεί την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Μάλιστα, άφησε διακριτικά αιχμές κατά της Γερμανίας, λέγοντας απευθυνόμενος προς την Άνγκελα Μέρκελ πως «όταν χρειαστήκαμε τους φίλους μας, αυτοί μας στήριξαν όχι μόνο ηθικά, αλλά και ηθικά».

Αναφορικά με την επίσκεψη Έρντογαν στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη, αρκεί, όπως πρόσθεσε, να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ζήτησε δε ν’ αποσύρει η Τουρκία από τον Έβρο «τους απελπισμένους», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και να σταματήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Παράλληλα, ζήτησε ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ΕΕ σ’ ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις