Κόσμος

Μολδαβία: Χωρίς ρεύμα η μισή χώρα λόγω των βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στην Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters. Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο. Τ

όσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν