Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μομτσίλο Κράισνικ: Ο καταδικασμένος Σερβοβόσνιος για εγκλήματα πολέμου πέθανε από κορονοϊό (video)

Μομτσίλο Κράισνικ: Ο καταδικασμένος Σερβοβόσνιος για εγκλήματα πολέμου πέθανε από κορονοϊό (video)
YouTube Αρχείο

O Σερβοβόσνιος Μομτσίλο Κράισνικ που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου πέθανε σε ηλικία 75 ετών από τον κορονοϊό ανακοινώθηκε από νοσοκομειακή πηγή στην Μπάνια Λούκα την Τρίτη (15.09.2020).

Ο Μομτσίλο Κράισνικ, πρώην πολιτικός αξιωματούχος των Σέρβων της Βοσνίας άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης (15.09.2020) σε νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα από Covid – 19, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTRS.

Ο Μομτσίλο Κράισνικ θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια της σύγκρουσης των ετών του 1990. Ο Κράισνικ ήταν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992 – ’95) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σερβοβόσνιων.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Αυγούστου 2020 εξαιτίας μιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του αφού είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ο Μομτσίλο Κράισνικ συνελήφθη τον Απρίλιο 2000 στο Πάλε, κοντά στο Σαράγεβο, προπύργιο των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως το 2006 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε 27 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου και αθωώθηκε για την κατηγορία της γενοκτονίας.

Η ποινή αυτή μειώθηκε σε κάθειρξη 20 ετών σε δεύτερο βαθμό, τον Μάρτιο 2009. Τελικά κρίθηκε ένοχος για “εκτοπισμούς, καταναγκαστική μεταφορά και διώξεις μη Σέρβων αμάχων της Βοσνίας”.

Αποφυλακίσθηκε το 2013 αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής του.

Η σύγκρουση στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις