Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μόσιαλος: Αυτός είναι ο λόγος που σήμανε συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Μόσιαλος: Αυτός είναι ο λόγος που σήμανε συναγερμός για τη μετάλλαξη του κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Τέσσερα ερωτήματα απασχολούν τους επιστήμονες σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού. Τι ισχύει για την πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Στην μετάλλαξη του κορονοϊού και τους λόγους που η Ευρώπη έβαλε σε… καραντίνα τη Βρετανία, αναφέρθηκε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο τρόπος για να αμυνθούμε στη μετάλλαξη του κορονοϊού, είναι να ενισχύσουμε τα μέτρα της Δημόσιας Υγείας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τέσσερα ερωτήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους επιστήμονες. Το πρώτο είναι, αν μεταδίδεται πιο εύκολα, κάτι που μάλλον συμβαίνει. Όπως εξήγησε, το νέο στέλεχος του ιού ενώ έχει εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο ήταν περίπου το 1/4 των περιπτώσεων στο Λονδίνο από το νέο στέλεχος και φτάσαμε μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να είναι τα 2/3 τω περιπτώσεων.
Στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να κάνει βαρύτερη κλινική εικόνα, ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα  επιστημονικά δεδομένα, “πιάνει” αυτό το στέλεχος του ιού.

 

Click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού: Δίχως τέλος τα ευρωπαϊκά «άκυρα» στους Βρετανούς

 

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι η ανησυχία των επιστημόνων έγκειται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που μεταδίδεται πιο γρήγορα, περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα και έτσι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το σύστημα Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες… απομόνωσαν τη Βρετανία.

Ακούστε όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

 

 

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο εμβόλιο της Pfizer και για το αν μπορεί να νικήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις