Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μόσχα: Σκοτώσαμε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα – Κίεβο: Ψεύδονται ασυστόλως

Μόσχα: Σκοτώσαμε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα – Κίεβο: Ψεύδονται ασυστόλως

Μπορεί Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν – μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο του Εμανουέλ Μακρόν – να συμφώνησαν κατ’ αρχήν και υπό όρους να συναντηθούν για να βρεθεί λύση στην Ουκρανική κρίση, όμως φαίνεται πως ο «ακήρυκτος» πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας καλά κρατεί. Τουλάχιστον αυτός των εντυπώσεων.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανέφεραν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας «ουκρανικής ομάδας σαμποτάζ και αναγνώρισης» που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα, σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες και καταστρέφοντας τα οχήματά τους.

Σε δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, οι αρχηγοί του στρατού ανέφεραν ότι «μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, μαζί με μια συνοριακή περιπολία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, απέτρεψε μια ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης από το να παραβιάσει τα ρωσικά κρατικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας».

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δύο οχήματα μάχης που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου πέρασαν στο ρωσικό έδαφος για να διασώσουν τους «σαμποτέρ». Και τα δύο οχήματα φέρεται να έχουν καταστραφεί.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter, είναι κατηγορηματικός:

«Όχι, η Ουκρανία ΔΕΝ:

  • Επιτίθεται στο Ντονέτσκ ή το Λουκάνσκ
  • Έστειλε σαμποτέρ ή οχήματα μεταφοράς προσωπικού στα Ρωσικά σύνορα
  • Βομβάρδισε Ρωσική περιοχή
  • Βομβάρδισε Ρωσικό φυλάκιο στα σύνορα
  • Διευθύνει επιχειρήσεις σαμποτάζ.

Η Ουκρανία επίσης ΔΕΝ σχεδιάζει τέτοιες ενέργειες.

Ρωσία, σταμάτα την βιομηχανία σου παραγωγής ψευδών ειδήσεων τώρα».

Επιπλέον ο στρατός της Ουκρανίας, κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για απόπειρα εισβολής από σαμποτέρ είναι ψευδείς.

Το ίδιο «έργο» είχε επαναληφθεί και νωρίτερα το πρωί, όταν η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας, υποστήριξε πως Ουκρανοί κατέστρεψαν ρωσικό φυλάκιο κοντά στα σύνορα, ωστόσο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε να παράγουν ψευδείς πληροφορίες…αλλά επιμένουμε στο ότι δεν βάλλουμε κατά πολιτικών υποδομών ή κατά της περιοχής Ροστόφ» στη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις