Κόσμος

Μουσείο με… ονοματεπώνυμο το Ορσέ: Θα φέρει και το όνομα του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Την απόφαση το Μουσείο Ορσέ να φέρει και το ονοματεπώνυμο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ανακοίνωσε σήμερα (29.03.2021) το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου. Πλέον, το όνομά του θα προστεθεί στην ονομασία του Μουσείου Ορσέ, εντός από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά μουσεία του Παρισιού.

Είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας που τιμάται με αυτόν τον τρόπο για τη δράση του υπέρ του πολιτισμού και της τέχνης. Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει πάρει το όνομα του Ζορζ Πομπιντού, η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) αφιερώθηκε στον Φρανσουά Μιτεράν και στο Μουσείο της Κε Μπρανλί προστέθηκε το όνομα το Ζακ Σιράκ.

desten

“Το όνομα του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν θα προστεθεί στην ονομασία του δημόσιου ιδρύματος του Μουσείου Ορσέ και του Μουσείου Ορανζερί”, ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό.

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1981, “είχε εργαστεί με αποφασιστικότητα και δέσμευση για τη γέννηση του μουσείου και είχε παρακολουθήσει την ανάπτυξή του”, τόνισε η Μπασελό.

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού απέτισε φόρο τιμής σε “έναν άνθρωπο του πολιτισμού, που είχε πάθος για την τέχνη και τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα” και μια “κίνηση μεγάλου θάρρους στην κληρονομιά και την αρχιτεκτονική, που αφορούσε ταυτόχρονα τη διατήρηση ενός ιστορικού μνημείου και τη μεταμόρφωσή του σε μουσείο”.

Το μουσείο Ορσέ, που είναι αφιερωμένο στην τέχνη του 19ου αιώνα και στεγάζεται σε έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, εγκαινιάσθηκε το 1986 από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Την περασμένη Πέμπτη (25/3), η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος για την προσθήκη του ονόματος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας σε εκείνο του δημόσιου ιδρύματος των Μουσείων Ορσέ και Ορανζερί.

Το 2010, το Μουσείο Ορανζερί συνδέθηκε με το Μουσείο Ορσέ. Το Ορανζερί, που βρίσκεται στον Κεραμεικό, φιλοξενεί μεταξύ άλλων το μεγάλο σύνολο των νουφάρων (Nympheas), του ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με την οικογένεια του πρώην προέδρου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ απειλεί με ισοπέδωση της Γάζας: «Αν δεν αποδεχτεί τους όρους η Χαμάς, θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως»
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά απορρίπτει τον αφοπλισμό χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
Η πόλη της Γάζας
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Έρικ Μενέντεζ μετά από 35χρόνια κράτησης για τη δολοφονία των γονιών του
Η υπόθεση των αδερφών Μενέντεζ είναι παγκοσμίως γνωστή και πρόκειται για τον Λάιλ και τον Έρικ οι οποίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς του το 1989 μέσα στο σπίτι τους - Σήμερα η επιτροπή θα εξετάσει αν θα προτείνει την αποφυλάκιση του μεγαλύτερου αδερφού
Ο Έρικ Μενέντεζ