Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μπάιντεν: Κάλεσμα στις γυναίκες – «Ψηφίστε μαζικά στις εκλογές του Νοεμβρίου»

Μπάιντεν: Κάλεσμα στις γυναίκες – «Ψηφίστε μαζικά στις εκλογές του Νοεμβρίου»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τις γυναίκες να ψηφίσουν μαζικά στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν τόνισε πως ο γρηγορότερος τρόπος για να ανατραπεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση είναι να υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κωδικοποιεί τέτοια δικαιώματα.

«Αυτός είναι ο ταχύτερος διαθέσιμος δρόμος», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα προσέλθουν μαζικά (στις εκλογές) για να ανακτήσουν τα δικαιώματα που τους αφαίρεσε το Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο «εκτός ελέγχου» να περιορίζει τις ελευθερίες, εξήγησε ο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, περιορισμένης εμβέλειας, που έχει ως στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις από την ιστορική απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τη νομολογία «Ρόου κατά Ουέιντ» του 1973 για τις αμβλώσεις.

Με το διάταγμα δίνεται εντολή στο υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να αναλάβει δράση για να προστατευθεί και να επεκταθεί η πρόσβαση των γυναικών στην «φαρμακευτική διακοπή της κύησης», η οποία έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Επίσης το υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και μέσα αντισύλληψης.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου και αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν έναν νόμο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος θα ασκήσει βέτο, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλων ελευθεριών, όπως τον γάμο για όλους, την πρόσβαση στην αντισύλληψη και άλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις