Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Μπάιντεν κατά Νετανάχιου: «Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια» και η πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπάιντεν κατά Νετανάχιου: «Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια» και η πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Reuters

Στο «κόκκινο» βρίσκονται είναι οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει πολλές φορές από τον Νετανιάχου την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή, όμως ο Ισραηλινός πρόεδρος είναι ανένδοτος.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα (04/04/2024) ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και έκανε λόγο για κλίμα «αυξανόμενης δυσαρέσκειας» στο πρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ναι, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κώφευε έως τώρα στις εκκλήσεις του προέδρου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επικοινωνία τους, που κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, ο Μπάιντεν τόνισε στον Νετανιάχου πως είναι «απαράδεκτη» τόσο η επίθεση εναντίον εθελοντών ανθρωπιστικής οργάνωσης όσο και γενικότερα η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Παράλληλα ζήτησε από το Ισραήλ να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει με στόχο την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

Επίσης, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων.
Προέτρεψε μάλιστα τον Νετανιάχου να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις