Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπαλί: Γιατί περιμένουν με ανυπομονησία την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου

Μπαλί: Γιατί περιμένουν με ανυπομονησία την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου

Το ηφαίστειο Γκουνούνγκ Αγκούνγκ, που σημαίνει “Μεγάλο Βουνό”, είναι ένα ηφαίστειο το οποίο μας απασχόλησε το τελευταίο διάστημα γιατί αρκετοί τουρίστες, μεταξύ των οποίων και έλληνες είχαν εγκλωβιστεί στο Μπαλί.

Όμως, οι κάτοικοι του Ανατολικού Μπαλί δεν απασχόλησαν κανέναν. Παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει η ζωή τους τόσο η Δύση, όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν φάνηκαν να ανησυχούν. Οι δυτικοί, γιατί έχουμε επιλεκτική ευαισθησία. Όμως, οι μπαλινέζοι, στ’ αλήθεια δεν φοβούνται το ηφαίστειο Αγκούνγκ που ξερνάει στάχτη και λάβα εδώ και ένα μήνα.

Το “Μεγάλο Βουνό” αντιπροσωπεύει γι’ αυτούς “δύναμη” και “πνευματική ανάταση”. Το ηφαίστειο, είναι  ένας θεός και τα όσα βγάζει από τα σωθικά του δείχνουν την δυσαρέσκειά του.

Πριν από περίπου ένα μήνα, που ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά τους εκείνοι έφυγαν για λίγο αλλά επέστρεψαν. Τώρα, βλέπουν κάθε βράδυ την λάβα να καίει και στα ποτάμια τους να κυλάει η στάχτη.

Όλα θυμίζουν την τελευταία έκρηξη του 1963. Το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει πάλι στο 4 που είναι το υψηλότερο και έχει δημιουργηθεί μια ζώνη αποκλεισμού 10 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο.

Κανείς δεν θέλει να φύγει. Γιατί; Γιατί ξέρουν τι έγινε την τελευταία φορά.

Οι ιστορίες που τους έχουν διηγηθεί όσοι έζησαν την τελευταία έκρηξη και όσα έζησαν από το 1963 και μετά, τους κρατούν στις περιουσίες τους.

Τότε, μετά την έκρηξη, οι κάτοικοι του Ανατολικού Μπαλί έζησαν την πιο γόνιμη περίοδο όλων των εποχών. Οι καλλιέργειες ρυζιού ήταν οι καλύτερες που είχαν ποτέ!

Παγωμένη λάβα

Το ηφαίστειο Αγκούνγκ είναι αυτό που αποκαλούν στρωματοφαίστειο. Δεν εκρήγνυνται συχνά αλλά όταν το κάνουν οι εκρήξεις τους είναι βίαιες. Ο συνδυασμός κατά την έκρηξη είναι θανατηφόρος. Βροχή από καυτά βράχια και στάχτη. Δηλητηριώδη αέρια και ποτάμια λάβας σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ο Βεζούβιος στην Ιταλία, το Ταμπόρα και το Κρακατόα στην Ινδονησία, το Ταραβέρα στη Νέα Ζηλανδία είναι παραδείγματα καταστροφικών στρωματοηφαιστείων.

Το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες ήταν το πιο θανατηφόρο το 1991. Όμως και το Αγκούνγκ δεν πάει πίσω.

Ο επίσημος απολογισμός από την έκρηξη του 1963 ήταν 1.500 νεκροί αλλά στην πραγματικότητα ήταν πάνω από 2.000.

Και τώρα, αν κάποιος δεν καταφέρει να πείσει τους χιλιάδες κατοίκους που ζουν γύρω από το ηφαίστειο να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι νεκροί θα είναι ακόμα περισσότεροι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις