Κόσμος

Μπαράζ απειλών για βόμβες σε 25 πτήσεις στην Ευρώπη – Συναγερμός στη Ρώμη για email από τους «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους»

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο μπαράζ απειλών για βόμβες σε επιβατικές πτήσεις προκαλεί αναστάτωση στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη, με πολλές πτήσεις να έχουν επηρεαστεί σήμερα, Πέμπτη (5.11.2026). Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται πτήση της Aegean από τη Θεσσαλονίκη προς το Μιλάνο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη απειλή δέχθηκε και αεροσκάφος της εταιρείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα–Βιέννη.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 25 πτήσεις επηρεάστηκαν, με αεροσκάφη να πραγματοποιούν έκτακτες προσγειώσεις και άλλα να συνοδεύονται από μαχητικά σπέρνοντας πανικό στις αερομεταφορές. Την ίδια ώρα νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τις απειλές για βόμβες που προκάλεσαν συναγερμό στα αεροδρόμια της Ρώμης, στο πλαίσιο των περιστατικών που οδήγησαν σε εκτροπές πτήσεων στην Ευρώπη.

Απειλές για βόμβες από τους φερόμενους «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους»

Σύμφωνα με το BBC, οι απειλές για βόμβες σε δύο πτήσεις με προορισμό τη Ρώμη, οι οποίες αποδείχθηκαν ψευδείς, διατυπώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με θέμα «Ειδοποίηση απειλής».

Το μήνυμα έφερε την υπογραφή μιας φερόμενης οργάνωσης με την ονομασία «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους» (Fighters of the Male State), η οποία ισχυριζόταν ότι στόχευε ένα «φεμινιστικό καθεστώς» και επιδίωκε να «αφήσει το στίγμα της στην ιστορία».

Οι αποστολείς απειλούσαν ότι θα «βάψουν κόκκινο τον ουρανό» με εκρήξεις.

Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν αρχικά από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν στο BBC από την Aeroporti di Roma.

Απειλές και σε δυο πτήσεις της Aegean

Η AEGEAN με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι σήμερα, 5 Νοεμβρίου, ενημερώθηκε για απειλή βόμβας στις πτήσεις Α3552 από Θεσσαλονίκη προς Μιλάνο και Α3860 από Αθήνα προς Βιέννη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και της επιβεβαίωσης ότι η απειλή ήταν αβάσιμη, οι πτήσεις αναχώρησαν από τα παραπάνω αεροδρόμια. Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας».

Οι Αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες όπως προβλέπονται με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο. Οι απειλές για βόμβα εκτιμάται ότι εντάσσονται στις ευρύτερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το μπαράζ απειλών για βόμβες σε αεροσκάφη.

Μάλιστα, ο επίτροπος Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε γνωστό πως τέθηκε σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών μετά το μπαράζ απειλών για βόμβες σε αεροσκάφη.

Όπως γνωστοποίησε, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ενώ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών.

Εκτροπές πτήσεων και συνοδεία από μαχητικά αεροσκάφη

Στη Γαλλία, αεροσκάφος της Aer Lingus που εκτελούσε πτήση από το Δουβλίνο προς τη Ρώμη εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης και εκτράπηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση του Εβρέ, έπειτα από απειλή για βόμβα.

Στην Ιταλία, μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν πτήση της Finnair από το Ελσίνκι προς τη Ρώμη. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από ειδικούς εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, χωρίς να βρεθούν εκρηκτικά.

Στη Βουλγαρία, η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά MiG-29 για τη συνοδεία τριών πτήσεων της Ryanair με προορισμό τη Σόφια, οι οποίες είχαν αναχωρήσει από την Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο. Οι δύο πρώτες προσγειώθηκαν στη Σόφια, ενώ η τρίτη κατευθύνθηκε στη Φιλιππούπολη.

Στη Τσεχία, τέσσερις πτήσεις με προορισμό την Πράγα δέχθηκαν απειλές για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Οι αστυνομικοί έλεγχοι δεν εντόπισαν εκρηκτικά.

Αεροδρόμιο της Πράγας μετά το κύμα απειλών για βόμβες
Αεροδρόμιο της Πράγας μετά το κύμα απειλών για βόμβες / REUTERS/David W Cerny

Παράλληλα, πτήση της Wizz Air από το Μιλάνο προς τη Βαρσοβία εκτράπηκε στη Βιέννη, ενώ περίπου 200 επιβάτες αποβιβάστηκαν από αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας που είχε προσγειωθεί στο Βουκουρέστι, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Στο Βέλγιο, πτήση της LOT από τη Βαρσοβία προς τις Βρυξέλλες προσγειώθηκε με ασφάλεια, χωρίς να εντοπιστούν επικίνδυνα ή ύποπτα αντικείμενα.

Παράλληλα, αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας με προορισμό το Παρίσι ακινητοποιήθηκε ενώ τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας και οδηγήθηκε σε ειδική θέση στάθμευσης για έλεγχο ασφαλείας. Η πτήση δεν απογειώθηκε, ενώ από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι ύποπτο, σύμφωνα με την εταιρεία, όπως μεταδίδει το BBC.

Στην Ισπανία, τρεις πτήσεις επηρεάστηκαν από απειλές για βόμβες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές Αρχές. Συγκλήθηκε επιτροπή ασφαλείας υπό τον συντονισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης και τους απαραίτητους ελέγχους, οι απειλές κρίθηκαν αβάσιμες.

Δεύτερο κύμα απειλών μέσα σε λίγες ημέρες

Τα περιστατικά της Πέμπτης ακολουθούν αντίστοιχο κύμα απειλών που σημειώθηκε την Τρίτη, όταν τουλάχιστον επτά πτήσεις και ένα κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν στο στόχαστρο προειδοποιήσεων για εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι απειλές προκάλεσαν σημαντική αναστάτωση σε αεροδρόμια της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν και κυβερνοεπιθέσεις από αγνώστους, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας συστήματα ψύξης σε σούπερ μάρκετ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ