Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Μπαρούτι” με Τραμπ ο Πούτιν! “Επίθεση σε κυρίαρχο κράτος!”

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Όταν οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Συρία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση σε κυρίαρχο κράτος. Όταν η Ρωσία προσαρτά περιοχή της Ουκρανίας είναι… μια μέρα της εβδομάδας.

Η Μόσχα ήταν ενήμερη για την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνούσε κιόλας. Τουλάχιστον επισήμως, αυτό διαμηνύει. Λίγες ώρες αφού η Μόσχα είχε ξεκάθαρα στείλει μήνυμα πως η στήριξή της στον Άσαντ δεν είναι άνευ όρων, ήρθε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να… πατήσει το κουμπί.

Για το Κρεμλίνο, που γνώριζε τα σχέδια των ΗΠΑ για βομβαρδισμό, τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα είναι επίθεση κατά ενός κυρίαρχου κράτους και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. Ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί πως η επίθεση βασίστηκε σε «κατασκευασμένα προσχήματα». Όπου… προσχήματα, η επίθεση με χημικά κατά αμάχων, την οποία η Μόσχα δεν θεωρεί πως έκανε ο Άσαντ…

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα και μια κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ. Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Και πρόσθεσε πως βλάπτουν και τις ρωσικο-αμερικανικές σχέσεις. Οι οποίες βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, στο χειρότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου!

Ο Πούτιν μάλιστα συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στη Συρία. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. 

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Ουάσινγκτον έστειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες μέρες μάλιστα πριν δεχτεί στη Μόσχα τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την… ελπίδα, η αμερικανική επίθεση στη Συρία να μην βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Αυτή ήταν μια πράξη επίθεσης, με ένα απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. «Μου θυμίζει την κατάσταση το 2003, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μαζί με μερικούς από τους συμμάχους τους, επιτέθηκαν στο Ιράκ».

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει γιατί πραγματοποίησε τα πλήγματα. «Ελπίζω πως η πρόκληση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη στις αμερικανορωσικές σχέσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφαλείας της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία αναστέλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Πούτιν. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών. «Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αεροπορικής βάσης στη δυτική Συρία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης γελοία τα περί υψηλής αποτελεσματικότητας των πληγμάτων των ΗΠΑ. Υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητά τους ήταν «πολύ χαμηλή», καθώς 23 πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους αλλά δεν είναι σαφές που έπεσαν άλλοι 36, όπως δήλωσε.

Τέσσερα μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν, ανέφερε. Καταστράφηκαν επίσης έξι συριακά μαχητικά. Μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης αμέσως μετά τα πλήγματα, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία είχε ενημερωθεί για τις επιδρομές των Αμερικανών στη στρατιωτική αεροπορική βάση Αλ Σααϊράτ που βρίσκεται κοντά στη Χομς καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και ρωσικές δυνάμεις. Από τους βομβαρδισμούς, πάντως, σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή Ντμίτρι Σαμπλίν δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε