Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπαχάμες: Στους 30 οι νεκροί από τον κυκλώνα Ντόριαν! Απειλεί Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια

Μπαχάμες: Στους 30 οι νεκροί από τον κυκλώνα Ντόριαν! Απειλεί Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια
Φωτογραφία Reuters

Προσωρινός μεν, βαρύτατος δε ο απολογισμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ντόριαν από τις Μπαχάμες. Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 30 αλλά εκτιμάται πως η λίστα του θανάτου θα μεγαλώσει περισσότερο.

Τον νέο απολογισμό των νεκρών στις Μπαχάμες ανακοίνωσε ο Χιούμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός του αρχιπελάγους της Καραϊβικής Θάλασσας, μιλώντας στο CNN. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 20 νεκροί.

Οι αρχές στις Μπαχάμες εκφράζουν φόβους πως όταν τερματιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

Ο κυκλώνας προκάλεσε καταστροφή που θα χρειαστούν «γενιές» για να αποκατασταθεί στις Μπαχάμες, είπε ο Μίνις.

Ο Ντόριαν, που υποβαθμίστηκε εκ νέου στην κατηγορία 2, πλησίασε λίγο περισσότερο τις αμερικανικές ακτές χθες, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοστρόβιλους και τον κίνδυνο θανατηφόρων πλημμυρών. Πολλοί δρόμοι στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με νερά 30 εκατοστών ή ακόμα ψηλότερα.

Ο Τζον Ρίβερς, 74 ετών, και τα τρία παιδιά του ήταν από τους ελάχιστους που κυκλοφορούσαν στους δρόμους: καθάριζαν φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης και απορροής των υδάτων από κλαδιά, φύλλα και συντρίμμια με ένα φτυάρι, με γυμνά χέρια.

«Δίνουμε στο νερό κάπου να πάει», εξήγησε ο Ρίβερς, προσπαθώντας να καλυφθεί για λίγο από την καταιγίδα. Η μικρότερη κόρη του, η Κάρολιν, 12 ετών, έβγαλε τις γαλότσες της μία-μία, τις αναποδογύρισε για να χυθεί το νερό. «Είναι καλό μάθημα ζωής για τα παιδιά μου», είπε ο Ρίβερς.

Το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν 48 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Φίαρ, στη Βόρεια Καρολίνα, χθες βράδυ, με ανέμους 160 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό κέντρο κυκλώνων (NHC). Αναμένεται να βρίσκεται κοντά ή πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα σήμερα, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα και επικίνδυνους ανέμους στην πολιτεία και στη Βιρτζίνια. Μόνο στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, δόθηκε διαταγή σε πάνω από 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις σπίτια τους, αν και δεν έγινε σαφές πόσοι συμμορφώθηκαν.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι που συνδέονταν έμμεσα με τον Ντόριαν. Στην Κομητεία Όραντζ, στη Φλόριντα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις προετοιμασίες και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης περιοχών, γνωστοποίησαν οι αρχές. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένας 85χρονος έπεσε από σκάλα ενώ κάρφωνε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του ενόψει της έλευσης του Ντόριαν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Πάνω από 210.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια χθες, ανέφεραν πάροχοι ενέργειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις