Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μπίρλαϊν: Κακό σημάδι για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη το βέτο σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Μπίρλαϊν: Κακό σημάδι για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη το βέτο σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία δεν είναι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην ΕΕ όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρει η καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν

Ως “όχι καλό σημάδι για την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης και για την σταθερότητα στην περιοχή”, χαρακτηρίζει η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν το γεγονός ότι δεν αρχίζουν ακόμη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αυτό είναι πολύ λυπηρό”, τόνισε το απόγευμα η καγκελάριος σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες σε αυστριακά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η ίδια και άλλα κράτη κατέβαλαν όλες τις δυνάμεις τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή καγκελάριο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είχαν ως εκ τούτου την αξίωση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που απέτυχε εξαιτίας της στάσης κάποιων κρατών.

Η ίδια είχε σήμερα ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς των δύο αυτών βαλκανικών χωρών, στους οποίους εξέφρασε, όπως είπε, την απογοήτευσή της για τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, αλλά και τη διαβεβαίωσή της για τη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης από την πλευρά της Αυστρίας.

Ως μέχρι τότε πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν — η οποία είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην αυστριακή ιστορία — είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έχει ζητήσει από την καγκελάριο και την κυβέρνησή της να συνεχίσουν να ασκούν καθήκοντα μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για την οποία διεξάγονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διερευνητικές επαφές μεταξύ των κομμάτων.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από τη διάλυση, στα τέλη Μαΐου, του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις