Κόσμος

Μπλίνκεν για αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από Αφγανιστάν: «Το στάτους κβο δεν αποτελεί μια επιλογή»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι το στάτους κβο στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί μια «επιλογή», δικαιολογώντας την εν εξελίξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

«Παρατηρούμε έναν αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, το στάτους κβο δεν θα είχε βοηθήσει, το στάτους κβο δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο πεδίο πολύ προσεκτικά και ιδιαιτέρως αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν στα σοβαρά να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων την 1η Μαΐου, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προκαλώντας απώλειες και στρατιωτικές ήττες στον αφγανικό στρατό, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος να τους αντιμετωπίσει χωρίς τη δυτική υποστήριξη.

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα τον Αφγανό ομόλογό του, Ασράφ Γάνι, για να συζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ενώ η Ουάσινγκτον διατυπώνει διαρκώς την επιθυμία της να συνεχίσει «να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό».

Η αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά από απόφαση του Μπάιντεν, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της
Σύμφωνα με το BBC ο 48χρονος Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι από σήμερα ελεύθερος και θα φορά βραχιολάκι - Ο 48χρονος Γερμανός είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ηλικιωμένης και αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση ΜακΚάν
Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κρίστιαν Μπρίκνερ
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Σοκαριστικές στιγμές σε τσίρκο στη Βραζιλία - Γυναίκα ακροβάτης που κρεμόνταν από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
Ο υπεύθυνος του τσίρκου Circo Robatiny στο οποίο εργαζόταν η ακροβάτης έριξε τις ευθύνες για το περιστατικό της πτώσης στην Ντίας και όχι σε βλάβη του εξοπλισμού
Ακροβάτης πέφτει στο κενό
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια