Κόσμος

Μπλίνκεν: Καμία συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε σήμερα ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

“Όσον αφορά το Ιράν, ορισμένες πληροφορίες που βλέπουμε να αφορούν μια συμφωνία για τα πυρηνικά ή για το θέμα των κρατουμένων, είναι πολύ απλά ανακριβείς και αναληθείς”, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είναι κοντά στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για την αντικατάσταση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, που καταρρέει μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Το Ιράν διαψεύδει επίσης αυτές τις πληροφορίες.

Υψηλόβαθμος Ιρανός διπλωμάτης συναντήθηκε έτσι τη Δευτέρα στο Αμπού Ντάμπι με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και συζήτησαν για στρατηγικά θέματα, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε επίσης τη Δευτέρα ότι διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και με τη διαμεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι “αποφασισμένες το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο” και ότι για να επιτευχθεί αυτό “όλες οι επιλογές μένουν στο τραπέζι”.

“Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για να επιτευχθεί αυτό αλλά δεν υπάρχει συμφωνία και οι πληροφορίες περί του αντιθέτου είναι ανακριβείς”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “ούτε υπάρχει συμφωνία” για την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών στο Ιράν ή για ανταλλαγές φυλακισμένων.

Τουλάχιστον τρεις Ιρανο-Αμερικανοί κρατούνται στο Ιράν, εκ των οποίων ο επιχειρηματίας Σιαμάκ Ναμαζί, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για κατασκοπεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Ισοπαλία δίνουν τα exit polls - Στις 57 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου
Στις 57 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 41,9%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ 8
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ