Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ δε θα συμφωνήσουν τίποτα με την Ρωσία χωρίς την Ε.Ε

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ δε θα συμφωνήσουν τίποτα με την Ρωσία χωρίς την Ε.Ε

Διαβεβαιώσεις έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ε.Ε πως δε θα συμφωνηθεί τίποτα με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Τις λίγες τελευταίες ημέρες είχαμε έναν εξαιρετικά στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βρέστη της δυτικής Γαλλίας.

«Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι τίποτε δεν θα αποφασιστεί ούτε θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς στενό συντονισμό με την Ευρώπη και χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων και ο συντονισμός με τους Αμερικανούς είναι απολύτως τέλειος», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τόνισε πως οι κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία «αποτελούν μέρος της πίεσης» που ασκεί η Μόσχα για να επιτύχει την ικανοποίηση των αιτημάτων της, όμως «δεν υπάρχει περίπτωση να διαπραγματευθούμε υπό πίεση».

«Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα επειδή πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, όμως θα υπάρξει μια πολιτική έκφραση», διευκρίνισε.

«Θα επεξεργαστούμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποφασίσουμε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση», προσθεσε.

Συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ

Με τους υπουργούς Άμυνας θα συνεδριάσουν νωρίς το μεσημέρι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ. Η συνάντηση οργανώνεται στη Βρέστη, στη Βρετάνη, απ’ όπου κατάγεται ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, οργανωτής αυτής της συνάντησης υπό την προεδρία του Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος είχε έρθει χθες, Τετάρτη, σε επαφή με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στην Covid, καθησύχασε σχετικά με την υγεία του.

«Έκανα τα τεστ. Δεν είμαι θετικός. Μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε», ανακοίνωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές, η οποία ήρθε επίσης σε επαφή με τον ολλανδό ομόλογό της, διαγνώσθηκε επίσης αρνητική, αλλά προτίμησε να ματαιώσει το ταξίδι της στη Βρέστη.

Η Βιλμές είχε νοσηλευθεί και μπει στην εντατική τον Οκτώβριο 2020, αφού είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις