Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Μπορέλ: Σημαντικό το γεγονός ότι θα έχουμε συζήτηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Τη σημασία της συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία. 

«Σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει συζήτηση με τον συνάδελφό μας, τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η Ρωσία, το Ιράν και η συμφωνία για τα πυρηνικά, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία και η Νότια Γειτονία.

«H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «αρνείται να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα είναι σημαντική η συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουμε και ελπίζω ότι θα το κάνουμε με αποφασιστικό τρόπο και ενότητα».

Σχετικά με το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «λαμβάνουν χώρα σημαντικές διπλωματικές επαφές με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ για να εξεταστεί εάν είναι δυνατόν για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία από την οποία είχε αποσυρθεί η διοίκηση Τραμπ. Πιστεύω ότι είναι τρόπος για το Ιράν για υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα πυρηνικά».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα γίνει αναφορά στο ζήτημα της Νότιας Γειτονίας, όμως ενδελεχώς θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο «σκιώδης πρίγκιπας» και γιος του Αλί Χαμενεΐ, Μοτζτάμπα, που γίνεται ο νέος Αγιατολάχ
Ο Μοτζτάμπα είχε αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του Ιράν και της αυξανόμενης εσωτερικής αναταραχής, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων
Mojtaba Khamenei
Συναγερμός στην Κύπρο για ύποπτο UAV: Απογειώθηκαν τα ελληνικά F16 – Πτήση της Aegean επέστρεψε στην Αθήνα
Το προσωπικό της Αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία, έσπευσε προληπτικά στα υπόγειο μέχρι να λήξει ο συναγερμός - Παραμένουν στον αέρα τα F16
F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
Ανανεώθηκε πριν 12 λεπτά
13
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο: Εκρήξεις σε Βηρυτό και υποδομές της Χεζμπολάχ – Εντολή εκκένωσης και νεκροί
Η Χεζμπολάχ ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να αποκεφαλίσει την σιιτική οργάνωση - Κατεδαφίστηκαν κτίρια και ξενοδοχείο - Πάνω από 50 οι νεκροί
REUTERS
Νετανιάχου σε Τραμπ: Θα είναι όλοι εκεί είναι ευκαιρία - Το τηλεφώνημα πριν την επίθεση στο Ιράν, καρέ καρέ πως εξοντώθηκε ο Αλί Χαμενεΐ
Η CIA και η Μοσάντ παρακολούθησαν κινήσεις, υπεκλέψαν επικοινωνίες και χαρτογράφησαν το συγκρότημα όπου βρισκόταν ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν
τραμπ
10