Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια τώρα

Μπόρις Τζόνσον: Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια τώρα

Αποκαλυπτικός ήταν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή του δεν μπορεί να βοηθήσει τους πάντες να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνετή στις δαπάνες της προκειμένου να μην δημιουργήσει ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών συμβάλει στη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να στηρίξει τους πιο ευάλωτους, κυρίως όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή στήριξη για να αντισταθμίσει άμεσα το πρόβλημα των αυξημένων τιμών, όμως πρόσθεσε ότι εργάζεται για την αντιμετώπισή του μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

“Κατανοώ ότι αυτή η συμβολή από τους φορολογούμενους – διότι αυτό είναι, χρήματα των φορολογούμενων – δεν θα είναι αρκετή για να βοηθήσει να καλυφθεί αμέσως το κόστος για όλους”, επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

“Φυσικά δεν θα λειτουργήσει επαρκώς βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να κάνουμε. Όμως το πιο κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, εξήγησε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο τα κοινωνικά επιδόματα δεν αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο Τζόνσον απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να προσέξει να μην προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε τον Μάρτιο στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 30 χρόνια, στο 7%.

“Αν και σωστά επισημαίνεται ότι υπάρχει πληθωριστικός κίνδυνος και είναι πολύ σοβαρός, αυτός ενδέχεται να επιδεινωθεί και να πλήξει τα επιτόκια, το κόστος δανεισμού για όλους”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

“Και λυπάμαι που το λέω, αλλά πρέπει να είμαστε συνετοί στην προσέγγισή μας”, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες που χρειάζεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ιατρικών τους αναγκών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι θα περιμένει για να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές της ενέργειας τους επόμενους μήνες προτού αποφασίσει ποια περαιτέρω στήριξη θα είναι απαραίτητη, όταν παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2023 στο τέλος του έτους φέτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις