Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μπόρις Τζόνσον: Η συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “νεκρή”!

Μπόρις Τζόνσον: Η συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “νεκρή”!
Reuters

Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, “θα ήταν παράξενο αν η ΕΕ επέβαλλε δασμούς στα εισαγόμενα από το μπλοκ βρετανικά αγαθά” δήλωσε ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον.

Η επιβολή δασμών, σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον, δεν θα ήταν προς το συμφέρον των επιχειρήσεων στην ΕΕ, ενώ ως προς το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ για το ”διαζύγιο” και ως προς την σχετική προθεσμία είπε ότι γι’ αυτά χρειαζόμαστε “δημιουργική ασάφεια”.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο Τζόνσον δήλωσε: “Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ περίεργο αν η ΕΕ αποφάσιζε από μόνη της…αν αποφάσιζε να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που θα προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν…σαν να επιστρέφαμε στο ηπειρωτικό σύστημα της Ναπολεόντειας Ευρώπης”.

Η παράταση της παρούσας συμφωνίας με την ΕΕ είναι μια αισιόδοξη προοπτική και ένας τρόπος να προχωρήσουμε, σημείωσε, λέγοντας επίσης ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει με την ΕΕ να προχωρήσουν μαζί με βάση το άρθρο 24 της συμφωνίας Gatt (Σ.τ.Σ: η γενική συμφωνία για δασμούς και εμπόριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου).

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για τον έλεγχο των αγαθών που θα μεταφέρονται από και προς την Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, δήλωσε ο Τζόνσον.

Σχετικά με το θέμα της φορολογικής πολιτικής, είπε ότι θα παρουσιάσει μια πρόταση σχετικά με την φορολόγηση, η οποία θα ξεκινάει με την άρση των ορίων για τους χαμηλόμισθους.

Θεωρώ ότι ο λαός αυτής της χώρας αισθάνεται ότι έχει κληθεί πολλές φορές στις κάλπες και αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσουμε το Brexit και αυτή είναι η πρόκληση για το βρετανικό κοινοβούλιο, είπε προσθέτοντας ότι αν δεν επιτύχουμε την έξοδο από την ΕΕ, ο λαός δεν θα το συγχωρέσει στη γενιά μας.

Ο Μπόρις για τον Τζόνσον

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του προοδευτικό, σύγχρονο συντηρητικό, ο Τζόνσον είπε ότι αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση για την προέλευση της φωτογραφίας του ιδίου με την σύντροφό του και δεν πρόκειται να απαντήσει στην πρόκληση από τον αντίπαλό του στην κούρσα διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.

Εξάλλου χαρακτήρισε “ανοησίες” τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει έρθει επανειλημμένως σε επαφή με τον ακροδεξιό πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον, ο οποίος, όπως είπε ο Τζόνσον, του είχε στείλει μήνυμα ζητώντας του συνάντηση αλλά εκείνος είχε αρνηθεί.

Πάντως ο Τζόνσον απέρριψε κατηγορηματικά τυχόν νέα παράταση στην ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν πραγματοποιηθεί το Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό talkRADIO αν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά μια νέα παράταση απάντησε: “Ναι, γιατί θα εναπόκειται στον πρωθυπουργό που θα είναι τότε – ελπίζω να είμαι εγώ – να αποφασίσει, υπό τους παρόντες όρους της παράτασης, ότι πρέπει να ζητήσουμε μια τέτοια παράταση. Και είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει αν θα την δώσει”. “Επί του παρόντος ο νόμος αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ… στις 31 Οκτωβρίου”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις