Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε» δήλωσε σήμερα Δευτέρα (27.6.2022) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου της G7, αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει το Λονδίνο αλλά και όλη η Δύση στην Ουκρανία, παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραλλήλισε τη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία με τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε από το BBC ποια θα είναι στο μέλλον η στήριξη του Λονδίνου, εάν η ρωσική εισβολή θα συνεχιστεί για χρόνια, με ολοένα και πιο υψηλό τίμημα για τους Βρετανούς.

Ενώ οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα κοινωνικά κινήματα πολλαπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Ουκρανία απάντησε ότι «κάποιες φορές το τίμημα της ελευθερίας αξίζει τον κόπο να το πληρώσουμε».

«Θυμηθείτε ότι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα οι δημοκρατίες χρειάστηκαν πολύ καιρό για να αναγνωρίσουν ότι έπρεπε να αντισταθούν στην τυραννία και την επιθετικότητα και αυτό στοίχισε πολύ ακριβά», συνέχισε. «Όμως η ήττα των δικτατόρων, ιδίως της ναζιστικής Γερμανίας, επέτρεψε να κατακτήσουμε πολλές δεκαετίες σταθερότητας» και αυτήν την παγκόσμια τάξη «αξίζει τον κόπο να την προστατεύσουμε», πρόσθεσε.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όπλα στο Κίεβο και επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και τους ολιγάρχες της. Σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωρισμό που ξεπερνά το 9% –τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια– και προκαλεί κοινωνικές εντάσεις. Μετά τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, την περασμένη εβδομάδα, τώρα κατεβαίνουν σε απεργία και οι δικηγόροι της Αγγλίας.

Ο Τζόνσον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι φοβάται πως ο κόσμος θα «κουραστεί» να στηρίζει το Κίεβο.

«Φανταστείτε να επιτρέπαμε στον Πούτιν να κατακτήσει δια της βίας τεράστιες εκτάσεις μιας άλλης, ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Τα συμπεράσματα που θα εξάγονταν θα ήταν απολύτως τρομακτικά, σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ», επανέλαβε σήμερα, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, κάτι τέτοιο θα σήμαινε μακροχρόνια αστάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη υπόθεση στις ΗΠΑ: Γιατρός κήρυξε νεκρό παιδί 18 μηνών και το βρήκαν ζωντανό στο νεκροτομείο
Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα - «Παρακαλώ κάντε τα δικά σας και αφήστε με να κάνω τα δικά μου. Πήγα στην ιατρική σχολή για κάποιο λόγο» έλεγε ο γιατρός στους αστυνομικούς που επέμεναν ότι το παιδί είχε ζωτικές ενδείξεις
Πισίνα
Η Μαρίν Λε Πεν νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου η 57χρονη ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές, μετά την απόφαση του εφετείου που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Μαρίν Λε Πεν
Αναστασία Μπερεζόφσκα: Ποιοι ήθελαν νεκρό τον Ουκρανό ολιγάρχη και γιατί «έβγαλαν από τη μέση» τη γυναίκα πίσω από τη βόμβα στο Μονακό
Κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές σκιές και αναπάντητα ερωτήματα - Τα δύο μοιραία λάθη της 39χρονης Ουκρανής που καθόρισαν το τέλος της
Αναστασία Μπερεζόφσκα
Hurriyet: Mεταβίβαση των ρωσικών S-400 σε τρίτη χώρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-35 στην Τουρκία
Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ για την εξαγωγή 80 κινητήρων συνολικής αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων
F-35