Κόσμος

Μπροστά ο Γκρούεφσκι ενόψει εκλογών

To VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζεται σήμερα στην εφημερίδα των Σκοπίων “Ντνέβνικ” (Dnevnik).

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, το VMRO-DPMNE προηγείται με ποσοστό 24,3%, ενώ η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποσπά ποσοστό 16%.Έπονται το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με 8,1% και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών” (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με ποσοστό 3,9%.

Πολύ μεγάλο εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ανέρχεται στο 33,2%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών από τις προσεχείς εκλογές, μετά τις σχετικές αναγωγές της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με αυτές, το VMRO-DPMNE θα καταλάβει 51 έδρες (από 63 που είχε καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008), το SDSM 32 έδρες (27 στις εκλογές του 2008), το DUI 14 έδρες (18 στις εκλογές του 2008) και το DPA 7 έδρες (11 στις εκλογές του 2008).

Όπως σημειώνει η “Ντνέβνικ”, αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές, το VMRO-DPMNE και το DUI θα είναι σε θέση, μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου, να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση, έστω και με μειωμένο αριθμό βουλευτών σε σύγκριση με αυτούς που διέθεταν στην Βουλή που διαλύθηκε την Πέμπτη (τα δύο αυτά κόμμα διέθεταν συνολικά στην προγούμενη Βουλή 81 έδρες και είχαν μάλιστα πλειοψηφία 2/3).

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποτελείται από 120 έδρες, ενώ η επομένη που θα προκύψει από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου θα αποτελείται από 123, καθώς τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ, η οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 14 Απριλίου, με δείγμα 1560 ψηφοφόρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ταϊλάνδη: Βρέθηκε πτώμα 17χρονης μέσα σε βαλίτσα – Συνελήφθη ένας Αυστραλός
Σε εικόνες από κάμερα κλειστού κυκλώματος ο Αυστραλός διακρίνεται να μπαίνει συνοδευόμενος από την 17χρονη μέσα σε ένα κτίριο του τουριστικού θερέτρου Παταγιά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη
Αστυνομία στην Ταϊλάνδη
Μικρά θαύματα στα χαλάσματα από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα - Διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν εγκλωβισμένους, συγκλονιστικά βίντεο
Σωστικά συνεργεία απ’ όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει στη Βενεζουέλα για να προφέρουν βοήθεια σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια τους - Πλησιάζουν τους 1000 οι νεκροί - Πλάνα από drones δείχνουν την καταστροφή
Σωστικά συνεργεία στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας