Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μυρίζει Μπαρούτι στη Μαύρη Θάλασσα – Δυο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή

Μυρίζει Μπαρούτι στη Μαύρη Θάλασσα – Δυο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή
photo Reuters

Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό στην Τουρκία πως δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά και θα αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ίδια ώρα που η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν σην Μαύρη Θαλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Συνθήκη του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936 δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.

Η Ρωσία από την πλευρά της σχολιάζοντας αυτή την κίνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και ξεκαθάρισε πως τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με τα όσα ορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις