Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μυστηριώδεις τρύπες στον πάγο της Αρκτικής – Ούτε η NASA ξέρει τι είναι

Μυστηριώδεις τρύπες στον πάγο της Αρκτικής – Ούτε η NASA ξέρει τι είναι

Ήταν στις 14 Απριλίου που ένας επιστήμονας του Operation IceBridge της NASA μοιράστηκε μια φωτογραφία από τη θάλασσα Beaufort.

Η NASA παρατηρεί εδώ και χρόνια τον πάγο της Αρκτικής. Σε μια όμως πρόσφατη επιχείρηση, η NASA παρατήρησε κάτι που δεν είχε δει ποτέ ξανά.

Ο επιστήμονας του Operation IceBridge της NASA John Sonntag έβγαλε μια φωτογραφία στη θάλασσα Beaufort, 50 μίλια βορειοδυτικά του Δέλτα του ποταμού Mackenzie του Καναδά.

“Είδαμε αυτά τα σπάνια κυκλικά χαρακτηριστικά μόνο για λίγα λεπτά σήμερα. Δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι τέτοιο αλλού” σημείωσε ο John Sonntag.

Η φωτογραφία αποκάλυψε μυστηριώδεις τρύπες σε μια περιοχή όπου ο πάγος αυξανόταν μέσα σε αυτό που κάποτε ήταν μια μεγάλη περιοχή ανοιχτού νερού.

Προβληματισμός στους επιστήμονες της NASA

Ο Nathan Kurtz, που δούλευε επίσης στο πρότζεκτ, τόνισε πως δεν είναι σίγουρος τι είδους δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει στα ημικυκλικά χαρακτηριστικά που περιβάλλουν τις τρύπες. “Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο ξανά”.

Οι ερευνητές έχουν μια σειρά από θεωρίες για το πώς σχηματίστηκαν οι τρύπες. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί.

“Τα κυκλικά χαρακτηριστικά μπορεί να οφείλονται σε κύματα νερού που ξεβράζονται πάνω από το χιόνι και τον πάγο όταν οι φώκιες βγαίνουν στην επιφάνεια. Ή θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποστράγγισης που προκύπτει όταν η τρύπα δημιουργείται στον πάγο” τόνισε ο Walt Meier.

Πηγή: Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις