Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Να εργαστούν για το “κοινό καλό” ζητά από τους τεχνολογικούς κολοσσούς ο Μακρόν

Να εργαστούν για το “κοινό καλό” ζητά από τους τεχνολογικούς κολοσσούς ο Μακρόν

Κάλεσμα στα στελέχη των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμβάλουν περισσότερο στην κοινωνία, στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να μετατρέψει τη Γαλλία σε ένα “καινοτόμο έθνος” που θα προσελκύει υψηλότερες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, ηγείται των προσπαθειών στην Ευρώπη ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να καταβάλουν μεγαλύτερους φόρους.

Με την ευκαιρία της συνόδου Tech for Good (“Η τεχνολογία για το κοινό καλό”) που οργάνωσε το Ελιζέ, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν θετικά μέτρα για τους εργαζόμενούς τους, όπως οι Uber και Deliveroo που υποσχέθηκαν να παρέχουν ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση στους οδηγούς και τους μεταφορείς τους ή η IBM η οποία θα προσλάβει 1.400 εργαζόμενους στη Γαλλία.

Πριν από το γεύμα κεκλεισμένων των θυρών, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε, στα αγγλικά, στους περίπου 60 προσκεκλημένους τους στο προεδρικό μέγαρο: τον Σάτια Ναντέλα (διευθύνων σύμβουλος της Microsoft), τον Ντάρα Κοσροβσάχι (Uber), την Τζίνι Ρομέτι (IBM), τον Μπιλ Μακ Ντέρμοντ (SAP), τον Άλεξ Καρπ (Palantir) και τους επικεφαλής γαλλικών εταιρειών (Free, Orange, Les Echos, RATP, SNCF, Sanofi, BNP Paribas, Thales, OpenClassrooms και άλλων), έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε.

“Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα” χαριτολόγησε ο Μακρόν. “Αναμένω από εσάς ειλικρινείς και ευθείες συζητήσεις για να δούμε πώς θα κάνουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε την κοινωνική κατάσταση, τις ανισότητες, την κλιματική αλλαγή και να επιλύσουμε όλοι μαζί τα συλλογικά προβλήματα. Δεν γίνεται να είμαστε λαθρεπιβάτες της συλλογικότητας, ακόμη και όταν κάνουμε σωστές δουλειές. Για αυτό θέλω δεσμεύσεις από εσάς”, συνέχισε σοβαρά.

Συνάντηση με Ζούκερμπεργκ

Στο περιθώριο αυτής της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει το βράδυ κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, μία ημέρα αφότου ο τελευταίος ζήτησε συγγνώμη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί η εταιρεία του δεν κατάφερε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας.

Ο Ζούκερμπεργκ ήταν μέχρι στιγμής ο μόνος που έφτασε με άδεια χέρια στο Παρίσι: εκτός από την Uber και τη Deliveroo που θα ασφαλίσουν τους εργαζόμενούς της (150.000 οδηγούς η πρώτη, σε 21 χώρες στην Ευρώπη και όλους τους ντελιβεράδες της στον κόσμο η δεύτερη, με κόστος 10 εκατομμυρίων ευρώ), η Accenture υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για την εκπαίδευση ανέργων (150.000 άνθρωποι στη Γαλλία μέχρι το 2020) και η Google θα δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εκπαίδευση προσώπων στις νέες τεχνολογίες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι η Google βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γαλλία που της ζητάει να καταβάλει φόρους ύψους 1,15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης κατ’ ιδίαν με τους διευθυντές της IBM, της Uber και της Microsoft.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις