Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νάπολη: Κατέρρευσε ιστορικό νεκροταφείο από εργασίες του Μετρό – Σκορπίστηκαν εκατοντάδες λείψανα

Νάπολη: Κατέρρευσε ιστορικό νεκροταφείο από εργασίες του Μετρό – Σκορπίστηκαν εκατοντάδες λείψανα
YouTube

Περίπου 200 μνήματα στη Νάπολη της Ιταλίας καταστράφηκαν όταν κατέρρευσε ιστορικό νεκροταφείο. Προηγήθηκε μεγάλη καθίζηση κατά τη διάρκεια εργασιών του Μετρό!

Πρόκειται για το ιστορικό νεκροταφείο του Poggioreale στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου στις 5 Ιανουαρίου τα ξημερώματα κατέρρευσε μία μεγάλη πτέρυγα δύο κτιρίων που στέγαζαν μνήματα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και ενημέρωσε η ανάδοχη εταιρεία, Metropolitana di Napoli Spa, ο λόγος είναι μία καθίζηση που δημιουργήθηκε από έντονη ροή νερού κατά την εκσκαφή σήραγγας της Γραμμής 1 του Μετρό, το εργοτάξιο του οποίου βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νεκροταφείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα έργα της δεύτερης σήραγγας του μετρό εξέτρεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα παλαιού ποταμού της περιοχής, και με τις δονήσεις του εργοταξίου προκλήθηκε η κατάρρευση ενός τριώροφου εκκλησιαστικού κτίσματος κοντά στο παλαιότερο τμήμα του νεκροταφείου.

Δείτε βίντεο:

Αρχικά εκτιμήθηκε πως περίπου 500 μνήματα είχαν καταστραφεί με την καθίζηση, ενώ τελικά ο αριθμός φαίνεται να διαμορφώνεται στα 200, με πολλά λείψανα να βρίσκονται είτε θαμμένα στα μπάζα είτε ακόμη να κρέμονται στα ερείπια.

Νάπολη: Σκορπίστηκαν τα λείψανα 

Εκτός από υγειονομική προτεραιότητα, οι αρχές τονίζουν πως η αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του νεκροταφείου αποτελεί και θέμα αξιοπρέπειας.

Έτσι από το πρωί της Παρασκευής (07.01.2022), πλήθος συγγενικών προσώπων παρουσιάστηκε για την ταυτοποίηση των λειψάνων των διασκορπισμένων σορών. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η σωστή ταφή τους, και γι’ αυτό γίνεται λόγος και για χρήση τεστ του DNA.

Δείτε κι άλλο βίντεο:

Η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής του Μετρό, τονίζει πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και πως «αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο νέος δήμαρχος της Νάπολης, Gaetano Manfredi, διέταξε το κλείσιμο του Μνημειακού Κοιμητηρίου του Poggioreale για 15 ημέρες, έως και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις