Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

NASA: Τέλος εποχής για το διαστημικό σκάφος Dawn

NASA: Τέλος εποχής για το διαστημικό σκάφος Dawn
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA-NASA

Μετά από 11 χρόνια παρατηρήσεων και ανακαλύψεων στην Εστία και τη Δήμητρα, στα δυο μεγαλύτερα σώματα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δια, το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή), πλησιάζει στο τέλος της αποστολής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, στο χρονικό διάστημα από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου, το Dawn θα ξεμείνει από καύσιμα και θα χάσει πλέον κάθε επικοινωνία με τη Γη.

Θα παραμείνει όμως αρκετές δεκαετίες σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα, η οποία δεν διαθέτει ατμόσφαιρα, και στη συνέχεια θα συντριβεί στην επιφάνειά της.

Το Dawn εκτοξεύθηκε το 2007 και η αποστολή του παρατάθηκε αρκετές φορές, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη διαμέτρου 530 χιλιομέτρων Εστία (που τυπικά θεωρείται αστεροειδής, ενώ είναι πρωτοπλανήτης) και τη μελέτησε κατά τη διετία 2011-2012, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα έκανε το ίδιο στη διαμέτρου 950 χιλιομέτρων Δήμητρα (που θεωρείται νάνος πλανήτης).

Οι εικόνες που συνέλεξε ήταν άκρως εντυπωσιακές και έδωσαν το δικαίωμα για πρώτη φορά στους επιστήμονες να μελετήσουν από κοντά τα δύο σώματα, τα οποία είναι γεμάτα κρατήρες, φαράγγια, βουνά, ακόμη και κρυοηφαίστεια.

«Η κληρονομιά του Dawn είναι ότι εξερεύνησε δύο από τους τελευταίους αχαρτογράφητους κόσμους του εσωτερικού ηλιακού μας συστήματος, αποκαλύπτοντας εξωτικά, μυστηριώδη τοπία ανόμοια με οτιδήποτε είχαμε δει ποτέ», τονισε ο επικεφαλής της αποστολής μηχανικός Μαρκ Ράιμαν του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Το Dawn είναι το μόνο μέχρι σήμερα σκάφος που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από ένα σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, καθώς επίσης το μόνο που έχει τεθεί σε τροχιά διαδοχικά γύρω από δύο σώματα.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων του Dawn, μας φανέρωσε πως υπάρχουν ενδείξεις πως κάτω από την επιφάνεια της Δήμητρας μπορεί να υπάρχει ένας ωκεανός, όπως και στους πιο μακρινούς δορυφόρους, Εγκέλαδο του Κρόνου και Ευρώπη του Δία. Ακόμη, η Δήμητρα διαθέτει ένα βουνό, με διπλάσιο ύψος από το Έβερεστ και φαράγγια μεγάλα όσο τουλάχιστον το Γκραντ Κάνιον στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις