Κόσμος

ΝΑΤΟ: Η Ουγγαρία διαβεβαίωσε την Σουηδία πως δεν θα εμποδίσει την ένταξή της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Βίκτορ Όρμπαν διαβεβαίωσε τον Ουλφ Κρίστερσον πως η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σουηδός Πρωθυπουργός, μετά τις πληροφορίες ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο θα καθυστερήσει τη σχετική ψηφοφορία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο αλλά η διαδικασία γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς στην περίπτωση της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη έχει θέσει ως στόχο την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους και, ενώ έχει ισχυρή στήριξη από άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει ακόμα την έγκρισή τους.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – το Fidesz και οι Χριστιανοδημοκράτες- δεν συμφώνησαν να περιληφθεί το θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

«Μίλησα στον Όρμπαν χθες και μου επιβεβαίωσε με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο ότι τα όσα μου είπε την προηγούμενη φορά εξακολουθούν να ισχύουν», είπε ο Κρίστερσον.

«Η Ουγγαρία δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας με κανέναν τρόπο», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν ο Όρμπαν υπονόησε ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα διεξαχθεί πριν από τη σύνοδο στο Βίλνιους.

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για τις διεθνείς αντιδράσεις -περιλαμβανομένης της εισβολής διαδηλωτών στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη- που προκάλεσε το κάψιμο σελίδων του Κορανίου έξω από τέμενος στη Στοκχόλμη, ο Κρίστερσον απάντησε: «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν λόγο να σκεφτούν τις πράξεις τους. Φυσικά είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι να εισβάλουν παράνομα στις σουηδικές πρεσβείες σε άλλες χώρες».

«Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να συνέλθουμε στη Σουηδία. Είναι μια σοβαρή κατάσταση ασφαλείας και δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλουμε άλλους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντι Ράμα για τα επεισόδια στην Αλβανία: Συγχαρητήρια στην αστυνομία, μηδενική ανοχή σε άμυαλες συμμορίες
Να σημειωθεί ότι η Σβέρνιτσα όπου έγιναν τα επεισόδια κατοικείται από Έλληνες και μαζί με τη γειτονική Νάρτα αποτελούν ελληνόφωνους θύλακες στην περιοχή βόρεια του Αυλώνα
Επεισόδια στη νοτιοδυτική Αλβανία
9
CNN: Το Ιράν αποκατέστησε τις βομβαρδισμένες υπόγειες εγκαταστάσεις πυραύλων και είναι πάλι ετοιμοπόλεμο – Δορυφορικές εικόνες
Η Τεχεράνη φαντάζει πάλι έτοιμη να εκτοξεύσει πολύ περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του Ισραήλ και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής
Ιρανικοί πύραυλοι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη
Εργοδότες στη Βρετανία προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να «ξετρυπώσουν» τους υπαλλήλους που κλέβουν εταιρείες ή δηλώνουν ψευδώς «άρρωστοι»
Οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ κλήθηκαν να συλλέξουν πληροφορίες για εργαζόμενους που είναι ύποπτοι για κατάχρηση του συστήματος
iStock