Κόσμος

ΝΑΤΟ: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την γρήγορη μεταφορά νέων πυροβολαρχιών Patriot στην Ουκρανία

Πρόκειται για μια διαδικασία που «τρέχει» μετά την απόφαση του Τραμπ να αποκτήσει το Κίεβο περισσότερα «αμυντικά όπλα»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων αεροπορικής άμυνας με νέες συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων Patriot, μίλησε σήμερα (17.07.2025) ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αλέξους Γκρίνκεβιτς.

Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την γρήγορη μεταφορά και ανάπτυξη επιπρόσθετων πυροβολαρχιών Patriot στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

«Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Γερμανούς για τη μεταφορά των Patriot», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν. «Η οδηγία που μου δόθηκε είναι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμό της για πάνω από τρία χρόνια εναντίον της Ουκρανίας και δεσμεύτηκε για την παροχή νέων πυραύλων κι άλλων όπλων στο Κίεβο.

Την Τρίτη (15.07.2025) δήλωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι Patriot, προερχόμενοι από τη Γερμανία, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν για την Ουκρανία.

Μια συνάντηση κρατών, τα οποία διαθέτουν συστήματα Patriot, και δωρητών για την Ουκρανία, που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση επιπρόσθετων συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot για το Κίεβο και της οποίας θα προεδρεύσει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO, ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη (23.07.2025), δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες στο πρακτορείο Reuters.

Η συνάντηση σε επίπεδο ειδικών αναμένεται να διεξαχθεί στο στρατιωτικό αρχηγείο SHAPE του NATO κοντά στην πόλη Μονς του Βελγίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Ο (Αμερικανός) υπουργός (Εξωτερικών) Μάρκο Ρούμπιο μίλησε μόνον για δυνατότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη (οι οποίες) μπορούν να μεταφερθούν πιο γρήγορα από ό,τι κάτι που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής», επισήμανε ο Γκρίνκεβιτς.

«Ωστόσο η γραμμή παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε για να συμπληρώσει τις δυνατότητες που δωρίζουν άλλοι», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει αίσθηση του αριθμού των συστημάτων Patriot που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν για παράδοση στο Κίεβο. «Πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν, θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε πάνω σε αυτό», συνέχισε.

Έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα (14.07.2025), ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι απόφαση για την παροχή δύο αμερικανικής κατασκευής συστημάτων Patriot στο Κίεβο θα μπορούσε να ληφθεί εντός ημερών ή εβδομάδων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γερμανία «δείχνει» τις ουκρανικές αρχές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream
Ο στόχος ήταν να διακοπούν μόνιμα οι παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών και να εμποδιστεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές προσπάθειές της
Αναταράξεις στην επιφάνειας της θάλασσας μετά την έκρηξη τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα
Όλεθρος στο Κίεβο από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων: Στους 17 οι νεκροί και σχεδόν 100 τραυματίες
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στόχευσε κατοικημένες περιοχές - Έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις - Η Μόσχα τονίζει ότι θα αυξήσει την πίεση
Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο
Πάνω από 90 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία μέσα σε 15 ημέρες - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέο κύμα καύσωνα
Η υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Γαλλίας ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και κατήγγειλε επικίνδυνες συμπεριφορές νέων που πηδούν στα κανάλια από γέφυρες για να δροσιστούν
REUTERS