Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: Βάζει στο στόχαστρο Ρωσία, Λευκορωσία λόγω Πριγκόζιν – «Έτοιμοι να αμυνθούμε», είπε ο Στόλτνεμπεργκ

ΝΑΤΟ: Βάζει στο στόχαστρο Ρωσία, Λευκορωσία λόγω Πριγκόζιν – «Έτοιμοι να αμυνθούμε», είπε ο Στόλτνεμπεργκ

Το ΝΑΤΟ έβαλε στο στόχαστρο Ρωσία και Λευκορωσία μετά την ανακοίνωση του Μινσκ ότι υποδέχθηκε τον επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και όπως είπε χθες Τρίτη (27.6.2023) ο Γενς Στόλτενμπεργκ η Ατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να αμυνθεί κατά των δυο κρατών.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε με αφορμή την μετακόμιση του αρχηγού της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν στο Μινσκ πως η Συμμαχία θα επικυρώσει την απόφαση να ενισχύσει τις άμυνές της κατά την προσεχή σύνοδό της στα μέσα Ιουλίου στη Λιθουανία για να προστατεύσει όλα τα μέλη της, ιδιαίτερα αυτά που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του Γιεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και για την πολύ πιθανή παρουσία επίσης στη Λευκορωσία μέρους των δυνάμεών της Wagner», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

«Σαφές μήνυμα σε Μόσχα και Μινσκ»

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι στείλαμε σαφές μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ: το NATO είναι εδώ για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του», πρόσθεσε στη Χάγη έπειτα από δείπνο με επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Δεν υπάρχει επομένως κανένας χώρος για παρεξηγήσεις στη Μόσχα ή στο Μινσκ όσον αφορά τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας έναντι οποιασδήποτε δυνητικής απειλής», συνέχισε ο Νορβηγός με αφορμή την μετακόμιση του αρχηγού της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία.

Είπε επίσης πως η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία», παρά τις χαοτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες Τρίτη την άφιξη στην επικράτειά της του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σχεδόν εικοσιτετράωρη ανταρσία της Wagner στη Ρωσία το Σάββατο.

Ο Ολλανδός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης του δείπνου, απέρριψε από την πλευρά του τη δήλωση του Rώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία η Δύση θα επιθυμούσε οι Ρώσοι να αλληλοσκοτωθούν.

«Διαψεύδω αυτό που άφησε να εννοηθεί ο κ. Πούτιν χθες, ότι δηλαδή εμείς, οι Δυτικοί, θέλουμε η Ρωσία να βυθιστεί σε χάος. Απεναντίας, η αστάθεια στη Ρωσία δημιουργεί αστάθεια στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Ρούτε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις