Κόσμος

Ναυάγιο Costa Concordia: 16 χρόνια φυλακή για τον καπετάνιο!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε την καταδίκη του Φραντσέσκο Σκεττίνο, κυβερνήτη του Costa Concordia, σε δεκαέξι χρόνια φυλάκισης. Στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχασαν την ζωή τους τριάντα δυο άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Σκεττίνο περίμενε την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας μπροστά από τις φυλακές Ρεμπίμπια της Ρώμης και ο δικηγόρος του έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης χτύπησε την πόρτα της φυλακής, «διότι εμπιστεύεται την δικαιοσύνη».

Η δικαστική αυτή απόφαση θεωρείται οριστική, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην καπετάνιου, πρόσθεσαν ότι θα αποφασίσουν, τις επόμενες ημέρες, αν πρόκειται να προσφύγουν και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Κατά την υπεράσπισή του ο Φραντσέσκο Σκεττίνο παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή να γείρει, το πλοίο, κοντά στο νησί Τζίλιο, ώστε να κάνει ένα είδος υπόκλισης κοντά στον τόπο διαμονής ενός γνωστού και έμπειρου καπετάνιου, κάτι που ήταν ένας συνηθισμένος «φόρος τιμής». Πρόσθεσε, όμως, πως όταν κατάλαβε ότι το πλοίο ήταν πολύ κοντά στα βράχια, ζήτησε να διορθωθεί η πορεία πλεύσης, και οι υφιστάμενοί του (κυρίως ο πηδαλιούχος) έκαναν, συνολικά, οκτώ λάθη.

Η καταδικαστική απόφαση του εφετείου, η οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε υπογραμμίσει, μεταξύ των άλλων, ότι ο Σκεττίνο εγκατέλειψε το Concordia ενώ στο μισοβυθισμένο πλοίο βρίσκονταν ακόμη πολλοί επιβάτες, και ότι ήλεγχε την πλεύση του κρουαζιερόπλοιου, βασιζόμενος περισσότερο στο ένστικτό του και λιγότερο στην λεπτομερή χαρτογράφηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS