Δευτέρα, 3 Ιουν.
35oC Αθήνα

Νέα Καληδονία: Εκατοντάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τη νησιωτική χώρα που συγκλονίζεται από αιματηρές ταραχές

Νέα Καληδονία: Εκατοντάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τη νησιωτική χώρα που συγκλονίζεται από αιματηρές ταραχές
ΦΩΤΟ Reuters

Περίπου εκατό τουρίστες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Νέα Καληδονία. Η υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό είναι «βυθισμένη» εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε πολιτική κρίση και κρίση ασφαλείας, ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος του γαλλικού κράτους την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία άρχισαν χθες Τρίτη (21.05.2024) πτήσεις επαναπατρισμού υπηκόων τους που παγιδεύτηκαν στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, τη Νέα Καληδονία όταν ξέσπασαν, την περασμένη εβδομάδα, βίαιες ταραχές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο χωροφύλακες.

«Περίπου εκατό τουρίστες πλέον επέστρεψαν στις πατρίδες τους χάρη σε πτήσεις μισθωμένων αεροσκαφών που οργάνωσαν οι αρχές (των χωρών) τους», ανέφερε σήμερα ο Ύπατος Επίτροπος της Δημοκρατίας Λουί Λεφράν.

Οι πτήσεις του είδους θα συνεχιστούν ωσότου ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο La Tontouta, που θα παραμείνει κλειστό ως το Σάββατο 25 Μαΐου, διευκρίνισε.

Η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη «ήταν πιο ήρεμη από την προηγούμενη», παρότι ξέσπασαν «δύο πυρκαγιές» στη Νουμεά, πρόσθεσε ο Ύπατος Επίτροπος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στη Νέα Καληδονία, όπου αναγγέλθηκε ότι θα αναπτυχθεί «αποστολή», οι λεπτομέρειες για την οποία παραμένουν ως αυτό το στάδιο ασαφείς.

Η Νέα Καληδονία είναι μία υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό ωκεανό, με έκταση 18.575 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 268.510 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Πρωτεύουσά της είναι η Νουμεά.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις