Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Πνίγηκαν 17 μετανάστες, αγνοούνται άλλοι 20

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Πνίγηκαν 17 μετανάστες, αγνοούνται άλλοι 20
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Προσπάθησαν να περάσουν στην Ισπανία με αυτοσχέδια πλεούμενα. Αλλά έπεσαν σε τρικυμία. Το ταξίδι για μια καλύτερη τύχη έγινε εφιάλτης. 17 μετανάστες νεκροί κι άλλοι 20 αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Ισπανίας.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι από τη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα στο βορειοανατολικό Μαρόκο. Οι αυτοσχέδιες βάρκες τους έπεσαν σε τρικυμία και η τραγωδία ήταν θέμα χρόνου.

Ο νεότερος απολογισμός είναι 17 νεκροί και τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι. 100 άνθρωποι διασώθηκαν από την ακτοφυλακή, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Μελίγια, ενώ τέσσερα πτώματα βρέθηκαν χθες Δευτέρα (05.11.2018) ανοιχτά του Κάντιθ στη νοτιοδυτική Ισπανία. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 17 με 20, διευκρίνισε η χωροφυλακή του Κάντιθ.

Στο Κάντιθ “είκοσι μετανάστες έφτασαν εν μέσω τρικυμίας”, “με πολύ κακή θάλασσα” και ένα πλεούμενο “ξύλινο, πολύ παλιό (…) και σχεδόν καθόλου νερό ούτε τροφή”, τόνισε εκπρόσωπος της χωροφυλακής μιλώντας στο AFP. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν σε απόσταση σχεδόν 100 μέτρων από την ακτή του Κάντιθ.

“Σύμφωνα με τους μετανάστες στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 40. Αναζητούμε ακόμη 17 με 20 ανθρώπους”, διευκρίνισε.

Το βράδυ της Δευτέρας κινητοποιήθηκε θαλάσσια και αεροπορική δύναμη για την αναζήτηση των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αλλά οι προσπάθειές της ανεστάλησαν όταν νύχτωσε. Ένα ελικόπτερο και δύτες ξανάρχισαν τις έρευνες σήμερα το πρωί.

Ανοιχτά της Μελίγια, τα θαλάσσια σωστικά συνεργεία “παρείχαν βοήθεια σε δύο πλοιάρια που κατευθύνονταν προς την ιβηρική χερσόνησο, με συνολικά 93 επιβαίνοντες, οι 13 από τους οποίους δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους”, δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής της Μελίγια.

Εννέα σοροί ανδρών περισυνελέγησαν. Ο Ερυθρός Σταυρός κατέβαλε προσπάθειες για την ανάνηψη 4 ακόμη, μάταια όμως. Από τους 80 που διεσώθησαν οι 75 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής για Μετανάστες της Μελίγια.

Σχεδόν 47.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία μέσω της θάλασσας από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και 564 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.

Το 2018 έχουν καταμετρηθεί 100.000 αφίξεις μεταναστών μέσω όλης της Μεσογείου, ενώ σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. Την ίδια περίοδο το 2017 είχαν καταμετρηθεί περισσότερες αφίξεις μεταναστών, 148.000, μέσω θαλάσσης, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε σχεδόν 3.000.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις