Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: “Ήθελα να εκδικηθώ για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό κράτος” δηλώνει ο 27χρονος

Νέα Υόρκη: “Ήθελα να εκδικηθώ για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό κράτος” δηλώνει ο 27χρονος

Για οπλοκατοχή, υποστήριξη τρομοκρατικής ενέργειας και τρομοκρατική απειλή διώκεται ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε την Δευτέρα (11.12.2017) στην Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στην αστυνομία ότι ήθελα να εκδικηθεί για τις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σε βάρος του Ακάγιεντ Ούλαχ από τον Μπαγκλαντές ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη και με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο Ούλαχ είναι μόνιμα εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 2011, συνελήφθη την Δευτέρα, και προσπάθησε να σπείρι τον θάνατο πυροδοτώντας έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει επάνω του, σε μια υπόγεια διάβαση, ανάμεσα στην Τάιμς Σκουέρ και του σταθμού λεωφορείων Πορτ Οθόριτι.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ο ίδιος, στην κοιλιακή χώρα και τα χέρια, καθώς και άλλοι τρεις άνθρωποι, που φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο υποστήριξε ότι ο δράστης “εμπνεύστηκε” την πράξη του από τζιχαντιστικές οργανώσεις και ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Ουλά είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε να εκδικηθεί για τα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και αλλού.

Βόμβα με… οδηγίες από το ίντερνετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 27χρονος Μπαγκλαντέζος Ακάγεντ Ούλαχ Ούλαχ βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα. Διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει, τόνισαν αρμόδιες αρχές..

Πανικός στο Μανχάταν

Το περιστατικό έγινε στον υπόγειο στην 42η και την 8η λεωφόρο στο Μανχάταν, κοντά στην Times Square. Οι γραμμές A, C και E εκκενώθηκαν. Στη Νεα Υόρκη προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος.

Το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι WABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε μια βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση στη Λιμενική Αρχή, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WPIX, ένας άνδρας που έφερε «πιθανόν έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.

Δείτε live από τη Νέα Υόρκη

Μάλιστα, στο twitter κυκλοφορούν και video που έχουν καταγράψει τη στιγμή της έκρηξης. 

Δείτε το

https://twitter.com/BasagutOffical/status/940237637104803841

 

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα τραύματα που έχει, δεν απειλούν τη ζωή του και παραμένει υπό κράτηση.

Οι αυτόπτες μάρτυρες

Άμεσα στο σημείο πάντως είχαν σπεύσει πυροτεχνουργοί, ασθενοφόρα και περιπολικά και η περιοχή αποκλείστηκε.

https://twitter.com/TheBlackBearUK/status/940206218664202240

Δεύτερη φορά σε σχεδόν ένα μήνα

Είναι η δεύτερη φορά σε σχεδόν ένα μήνα που η Νέα Υόρκη ζει τον τρόμο. Στις 31 Οκτωβρίου, το βράδυ του Χάλογουιν, ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφουλό Σαϊποφ έπεσε, με νοικιασμένο φορτηγάκι, πάνω σε πεζούς σε δρόμο του Μανχάταν.

Σκότωσε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 11. Στόχος του ήταν να φτάσει ως τη γέφυρα του Μπρούκλιν παρασύροντας πεζούς. Αλλά η φονική πορεία του σταμάτησε σε ένα σχολικό.

Ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ήταν η πρώτη και πιο αιματηρή από την ημέρα που άλλαξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Ο 29χρονος Ουζμπέκος είχε ενεργήσει στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις