Κόσμος

Νέα Υόρκη: Καθολικοί και υπερορθόδοξοι Εβραίοι αντιδρούν για τα μέτρα στους χώρους λατρείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στήριξε με απόφαση του τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων που είχαν προσφύγει κατά των περιορισμών που υιοθέτησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις 6 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας από την covid-19, περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν. Στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν ο περιορισμός σε δέκα των πιστών που συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας σε κάποιες συνοικίες, ενώ σε άλλες ο αριθμός έφτανε τους 25.

Όμως η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων Εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Παράλληλα επεσήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ’ ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης.

Click4more: Αδιανόητο: 7.000 καλεσμένοι σε γάμο στη Νέα Υόρκη – Γιόρταζαν χωρίς μάσκες και αποστάσεις (vid)

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αργά χθες Τετάρτη αποφάσισε υπέρ τους με 5 ψήφους, έναντι 4. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδεικνύει τις συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη συντηρητική δικαστίνα Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία έριξε την καθοριστική ψήφο υπέρ των θρησκευτικών ομάδων.

Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς ψήφισε κατά, όπως και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με 5 ψήφους έναντι 4 τα αιτήματα εκκλησιών από τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν πριν από τον θάνατο της φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους δικαστές και τον Ρόμπερτς είχαν απορρίψει τις προσφυγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ