Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: Πυροβόλησαν και σκότωσαν μαύρο άνδρα γιατί κρατούσε… σωλήνα

Νέα Υόρκη πυροβολισμοί άοπλος
Φωτογραφία: NYPD / NY DAILY NEWS

Ακόμη ένα αιματηρό περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας. Ακόμη ένας νεκρός. Η Νέα Υόρκη “βράζει” από οργή για το θάνατο, από αστυνομικούς, ενός άοπλου μαύρου άνδρα.

Όλα έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης (σ.σ. τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη. Κάποιος κάλεσε την αστυνομία. Είπε ότι ένας άνδρας στο Μπρούκλιν είναι οπλισμένος και σημαδεύει τους περαστικούς. Επί τόπου έφτασαν δυο ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά. Έριξαν 10 σφαίρες. Σε 27 δευτερόλεπτα, σκότωσαν τον “ένοπλο”. Και μετά είδαν ότι το “όπλο” του δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν μεταλλικό σωλήνα…

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο άνδρας έπιασε τον σωλήνα με τα δυο του χέρια και η στάση του σώματός του ήταν τέτοια που έδειχνε οπλισμένος και απειλητικός. Οι (εκπαιδευμένοι) αστυνομικοί δεν κατάλαβαν ότι αυτό που κρατούσε δεν ήταν όπλο αλλά σωλήνας. Και τον πυροβόλησαν 10 φορές.

Ο θάνατος του άτυχου άνδρα διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ήταν 34 ετών και το όνομά του ήταν Σαχίντ Βασέλ. Είχε γεννηθεί στη Τζαμάϊκα. Ήταν πατέρας ενός 15χρονου αγοριού. Ήταν διπολικός…

Το… όπλο του άτυχου 34χρονου

Νέα Υόρκη: Το τηλεφώνημα που… παραπλάνησε

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός του τμήματος Τέρενς Μόναχαν, προσπάθησε να δικαιολογήσει τον τρόπο που αντέδρασαν οι άνδρες του. Το γιατί πυροβόλησαν τον 34χρονο 10 φορές. Υποστήριξε ότι το τμήμα του έλαβε ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με αυτό, ένας άνδρας με όπλο σημάδευε πεζούς.

Είπε επίσης ότι το θύμα είχε πιάσει το σωλήνα με τα δυο χέρια. Σαν να έπαιρνε στάση για να πυροβολήσει. Μάλιστα, έδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας που δείχνει ακριβώς αυτή τη στιγμή. Δεν εξήγησε γιατί τρεις αστυνομικοί με πολιτικά και ένας ένστολος πυροβόλησαν 10 φορές το θύμα.

«Δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα για έναν άνδρα που σύμφωνα με τους ανθρώπους που πήραν στο 911 (σ.σ. τηλέφωνο για έκτακτες ανάγκες) απειλούσε με όπλο τους ανθρώπους στο δρόμο. Όταν τον αντιμετωπίσαμε (σ.σ. το θύμα) γύρισε με κάτι που έμοιαζε με όπλο προς τους αστυνομικούς» είπε ο Μόναχαν.

Αστυνομία στην περιοχή – Φωτογραφία Reuters

Τον εκτέλεσαν σε 27 δευτερόλεπτα!

Σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται αστυνομικός να ενημερώνει ότι έχουν φτάσει στο σημείο. Η ώρα ήταν 16:42. 27 δευτερόλεπτα αργότερα, οι αστυνομικοί καλούν ασθενοφόρο. Για αυτό το χρονικό όριο των 27 δευτερολέπτων, επίσης δεν δόθηκε καμία εξήγηση από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Τζάκμποτ Χίντς, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, οι αστυνομικοί βγήκαν από το αυτοκίνητό τους (δεν ήταν περιπολικό) και άρχισαν να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση. «Δεν είχαν ψηλά τα χέρια σου, τίποτα», τόνισε. Και εδώ καμία εξήγηση από την αστυνομία. Αρνήθηκε να αποκαλύψει αν οι αστυνομικοί στο σημείο προειδοποίησαν το θύμα πριν ανοίξουν πυρ.

Ποιος ήταν ο Σαχίντ Βασέλ

Μέλη της οικογένειάς του αναγνώρισαν τον άτυχο 34χρονο. Ο Σαχίντ Βασέλ είχε γεννηθεί στη Τζαμάικκα. Εργαζόταν ως μεταλλοκολλητής. Ήταν πατέρας ενός 15χρονου αγοριού. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν, έπασχε από διπολική διαταραχή.

Ο 15χρονος γιος του, Τάισον, τον περιέγραψε σαν έναν στοργικό πατέρα που πάντα τον φρόντιζε. «Πάντα ήταν εκεί για μένα. Πάντα με πρόσεχε, με ρωτούσε αν είμαι καλά. Ενδιαφερόταν για τους πάντες. Αν τον έβλεπες, ήταν πάντα σε καλή διάθεση, χαμογελαστός», είπε ο 15χρονος.

Ο πατέρας του θύματος, Έρικ, αποκάλυψε ότι ο γιος του ήταν διπολικός. Αλλά αρνούνταν να παίρνει τα φάρμακά του. «Για χρόνια δεν ακολουθούσε θεραπεία», είπε ο 63χρονος Έρικ Βέσελ.

Οργή στο Μπρούκλιν

Στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 34χρονος δεν άργησαν να συγκεντρωθούν οργισμένοι πολίτες. Κάποιοι επιτέθηκαν φραστικά στους αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει την περιοχή. «Άκουσα όλους αυτούς τους πυροβολισμούς, στην αρχή έμοιαζαν με πυροτεχνήματα. Γύρισα και είδα τους αστυνομικούς να στέκονται πάνω από τον άνδρα», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Κρις Τζέι.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που είδε τα όσα γίνονταν από το μαγαζί όπου βρίσκονταν, είπε πως ο ένας από τους αστυνομικούς με πολιτικά πέρασε χειροπέδες στο Βέσελ. Χειροπέδες σε έναν άνδρα που μόλις είχε δεχτεί 10 σφαίρες και ήταν αναίσθητος στο πεζοδρόμιο!

«Παντού υπήρχε αίμα» τόνισε ο Κρις και περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές. «Τον γύρισαν και του πίεζαν το στήθος (σ.σ. του έκαναν μαλάξεις εννοεί) αλλά είχε “φύγει”», τόνισε.

Άνθρωποι που τον γνώριζαν από τη γειτονιά λένε πως ήταν ένας άνθρωπος που δεν θα πείραζε ποτέ κανέναν. Όλοι γνώριζαν πως είχε κάποια προβλήματα υγείας. Πως είχε και θέμα αλκοολισμού. Αλλά λένε πως δεν θα πείραζε ποτέ κανέναν. «Μιλούσε μόνος του, είχε συνήθως μαζί του μια πορτοκαλί Βίβλο ή ένα ροζάριο. Ποτέ δεν είχε πρόβλημα με κανέναν», είπε άνθρωπος που τον γνώριζε.

Πηγή: nydailynews.com, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις