Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: Στο “όνομα” του Ισλαμικού Κράτους η πολύνεκρη επίθεση

Νέα Υόρκη: Στο “όνομα” του Ισλαμικού Κράτους η πολύνεκρη επίθεση

Παγκόσμια φρίκη έχει προκαλέσει η πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια την Τρίτη (31.10.2017) στην Νέα Υόρκη, μια από τις πολλές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο.

Η αστυνομία διεξάγει εντατικές έρευνες για να συνθέσει το “παζλ” της επίθεσης που είναι μία από τις πιο βίαιες που έχουν σημειωθεί στην Νέα Υόρκη.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για το “μακελειό” με τους 8 νεκρούς και τους 12 τραυματίες, δράστης είναι ένας 29χρονος Ουζμπέκος. Ο άνδρας ζει από το 2010 στις ΗΠΑ, και το έγκλημα το διέπραξε στο όνομα της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτος.

Το χρονικό της επίθεσης

Λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη , ο Σαϊφουλο Σαΐποφ πέφτει με το μικρό φορτηγάκι που οδηγεί πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες στην τουριστική συνοικία Τριμπέκα, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, όπου πλήθος κόσμους ετοιμάζεται να γιορτάσει το Halloween.

Ο 29χρονος διανύει περισσότερο από 1 χλμ με το όχημα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες προτού συγκρουστεί με ένα σχολικό λεωφορείο.

Κατόπιν βγαίνει από το φορτηγάκι, κρατώντας ένα όπλο του paint-ball κι ένα αεροβόλο. Οι αστυνομικοί τον πυροβολούν, τον τραυματίζουν και μεταφέρεται σε νοσοκομείο της πόλης.

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ φαίνεται να διέπραξε την επίθεση «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους».

“Την προετοίμαζε εδώ και πολλές εβδομάδες” δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζον Μίλερ.

Η αστυνομία βρήκε στο σημείο της επίθεσης ένα χειρόγραφο σημείωμα, γραμμένο στην αραβική γλώσσα, όπου γίνεται αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος.

«Είχε γραμμένα σύμβολα και λέξεις. Όμως η ουσία του μηνύματος ήταν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ζήσει αιώνια» διευκρίνισε ο Μίλερ. Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι ο δράστης φαίνεται πως «ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες» που έχει αναρτήσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η τζιχαντιστική οργάνωση σχετικά με τη διάπραξη αυτού του είδους της επίθεσης.

Ο 29χρονος «συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» στις ΗΠΑ, είχε πει νωρίτερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος χαρακτήρισε το νεαρό άνδρα «μοναχικό λύκο».

Ποιος είναι ο Σαϊφούλο Σαΐποφ

Ο Σαΐποφ είναι υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010. Διέθετε πράσινη κάρτα. Σύμφωνα με αστυνομικό που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Σαΐποφ μπήκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2010. Έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν όπως φαίνεται παρέμεινε στις ΗΠΑ.

Αρχικά, έμεινε στο Οχάιο. «Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας “μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας”», αφηγήθηκε ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, 22 ετών.

Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του.

Ο Αμπντουσαμάτοφ έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν.

Η ταυτότητα των θυμάτων

Τα θύματα προέρχονταν από πολλές χώρες. Μια Βελγίδα, από το Ροσελάρε και πέντε Αργεντινοί, παλιοί συμμαθητές που γιόρταζαν την 30η επέτειο αποφοίτησης κι έρχονταν από την πόλη Ροζάριο της Αργεντινής. Γι αυτό και σήμερα η σημαία στην πρεσβεία της Αργεντινής κυμάτιζε μεσίστια.

Επίσης σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι. Μεταξύ των εννέα ανθρώπων που παραμένουν υπό νοσηλεία, οι τέσσερις είναι πολύ σοβαρά τραυματίες, η κατάσταση της υγείας τους ωστόσο είναι σταθερή και οι υπόλοιποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Δεν θα κερδίσει η τρομοκρατία»

Οι αρχές σύντομα έστειλαν μήνυμα ότι οι πολίτες της Νέας Υόρκης δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους τρομοκρατήσει. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Η μεγάλη παρέλαση του Χάλογουιν στο Ουέστ Βίλατζ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Και ο μαραθώνιος της προσεχούς Κυριακής όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 δρομείς και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες θα γίνει, με ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας.

«Δεν μας τρομοκρατείτε, δεν θα κερδίσετε» σημείωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. «Κάντε ό,τι κάνετε καλύτερα, να είστε Νεοϋορκέζοι. Δείξτε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν θα υποκύψετε μπροστά στον τρόμο» ήταν το μήνυμα του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις