Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: “Απλά προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ”!

Νέα Ζηλανδία: “Απλά προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ”!
Reuters (αρχείο)

Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τότε που ανέλαβε την εξουσία απολαμβάνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία δέχτηκε επαίνους τόσο στη Νέα Ζηλανδία όσο και από το εξωτερικό για τους χειρισμούς της στις πρόσφατες επιθέσεις στα τεμένη στο Κράιστσερτς.

Όπως προκύπτει από την πολιτική δημοσκόπηση της εταιρείας Colmar Brunton για λογαριασμό του δικτύου 1 NEWS, το 51% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Άρντερν είναι η πρωθυπουργός που προτιμούν στη Νέα Ζηλανδία. Το ποσοστό της δημοτικότητάς της αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου.

Αυτή είναι η πρώτη πολιτική δημοσκόπηση που διενεργείται από τότε που ένοπλος σκότωσε 50 μουσουλμάνους πιστούς στο Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου.

Το ποσοστό αποδοχής του αντιπάλου της πρωθυπουργού, του αρχηγού του Εθνικού Κόμματος Σάιμον Μπρίτζες, μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 5%.

Ο δράστης του μακελειού, Μπρέντον Τάραντ (Reuters)

Click4more: Νέα Ζηλανδία: Αυτός είναι ο μακελάρης! Μετέδιδε live στο Facebook το μακελειό!

Νέα Ζηλανδία: Δημοσκόπηση στον απόηχο της ανείπωτης ρατσιστικής τραγωδίας

Τα αποτελέσματα εσωκομματικής ψηφοφορίας εξάλλου έδειξαν ότι το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν αύξησε το ποσοστό αποδοχής του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 48% ενώ το ποσοστό του Εθνικού Κόμματος μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο – 40% – από τον Σεπτέμβριο του 2017.

“Το μόνο που ξέρω ότι κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ”, δήλωσε η Άρντερν στο 1News κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Από το 2017 που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση συμμαχίας της Άρντερν έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις μεταξύ των οποίων και την μειωμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την επιβράδυνση της οικονομίας και την έντονη δράση των συνδικάτων.

Αλλά η 38χρονη ηγέτις διαχειρίστηκε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο την κρίση με την πολύνεκρη επίθεση.

Μετά τις επιθέσεις, η πρωθυπουργός έσπευσε να τις χαρακτηρίσει τρομοκρατικές και ξεκίνησε έναν αγώνα για να καθησυχάσει τη χώρα, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχε μείνει ανέπαφη από τη βία σε σχέση με άλλες χώρες.

Η φωτογραφία της Άρντερν να φοράει ισλαμική μαντίλα και να παρηγορεί τις οικογένειες των θυμάτων έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκέντρωσε θετικά σχόλια από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο αλλά και από ηγέτες άλλων χωρών.

Επιπλέον η Άρντερν πέρασε με επιτυχία μια τροποποίηση στη νομοθεσία για τα όπλα, που απαγορεύει τα ημιαυτόματα, μέσα σε έναν μήνα από τις επιθέσεις.

Πολιτικός – πρότυπο

Η Άρντερν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν ο συνασπισμός της έδωσε τέλος στην δεκαετή διακυβέρνηση από το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα υποσχόμενη μεγαλύτερη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και αυστηρότερους κανονισμούς για τις ξένες επενδύσεις.

Αποτέλεσε έμπνευση για τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο μετά την αναπάντεχη εκλογική της νίκη και έγινε μόλις η δεύτερη ηγέτις – μετά την Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν – που γέννησε ενώ βρισκόταν στην εξουσία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 ως τις 10 Απριλίου και έχει περιθώριο σφάλματος 3,1%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις