Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Έστειλε το μανιφέστο στην πρωθυπουργό λίγο πριν το μακελειό

Νέα Ζηλανδία: Έστειλε το μανιφέστο στην πρωθυπουργό λίγο πριν το μακελειό
Φωτογραφία Reuters

Νέες αποκαλύψεις για το πόσο καλά είχε σχεδιάσει ο 28χρονος Αυστραλός την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεση έστειλε το μανιφέστο του μίσους στην πρωθυπουργό της χώρας κι άλλα 70 άτομα!
Επί 36 λεπτά σκορπούσε το θάνατο στα δυο τζαμιά της πόλης Κράιστσερτς.
Κάνοντας νεοναζιστική χειρονομία και χαμογελαστός εμφανίστηκε ο Τάραντ στο δικαστήριο.
Σταμάτησαν την τελευταία στιγμή άνδρα που ήθελε να τον μαχαιρώσει!

Είχε σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια της επίθεσης πολύ προσεκτικά. Εδώ και μήνες ο 28χρονος Αυστραλός νεοναζί Μπρέντον Τάραντ προετοίμαζε την επίθεση του. Και το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Παρασκευής (15.03.2019) εισέβαλε σε δυο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς σκορπώντας θάνατο και τρόμο. Η Νέα Ζηλανδία πενθεί τους 49 νεκρούς και μένει άφωνη μπροστά στις νέες αποκαλύψεις και τη στάση του δράστη.

Μόλις 10 λεπτά πριν πάρει τα όπλα του και ξεκινήσει, σε live μετάδοση μέσω Facebook, το μακελειό, ο Μπρέντον Τάραντ είχε φροντίσει να προειδοποιήσει για το τι επρόκειτο να ζήσει η Νέα Ζηλανδία. Την πιο «σκοτεινή μέρα της», όπως τη χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της χώρας.

Όχι μόνο ανέβασε το μανιφέστο του στο λογαριασμό του στο twitter πριν την επίθεση. Φρόντισε, μόλις 10 λεπτά πριν ανοίξει πυρ στα δυο κατάμεστα από πιστούς τζαμιά και δολοφονήσει εν ψυχρώ 49 ανθρώπους, να το στείλει με e-mail τόσο στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν όσο και σε άλλους 70 ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς ο ηγέτης του Εθνικού κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Σάιμον Μπρίτζες, ο πρόεδρος της Βουλής Τρέβορ Μάλαρντ αλλά και σε διεθνή και τοπικά ΜΜΕ!

Το γραφείο της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε ένα αντίγραφο του μανιφέστο λιγότερο 10 λεπτά πριν ξεκινήσει η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, αναφέρει δημοσίευμα της New Zealand Herald. Εκπρόσωπος της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού ανέφερε πως στο e-mail αυτό, ο Τάραντ περιέγραφε τους λόγους της επίθεσης αλλά όχι πως τα όσα έγραφε επρόκειτο να τα κάνει πράξη. «Δεν υπήρξε περίπτωση να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της Άρντερν.

Το e-mail εστάλη στο λογαριασμό που χειρίζεται το γραφείο της και όχι στον προσωπικό του λογαριασμό. Ο άνθρωπος που άνοιξε το e-mail ακολούθησε το πρωτόκολλο και ενημέρωσε την ασφάλεια της Βουλής.

Η χειρονομία των νεοναζί και το χαμόγελο του μακελάρη

Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατουμένων και ξυπόλυτος, ο Μπρέντον Τάραντ εμφανίστηκε το Σάββατο στο δικαστήριο για να του απαγγελθεί η κατηγορία για ανθρωποκτονία. Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ένας πολίτης επιχείρησε να εισβάλει στη δικαστική αίθουσα με σκοπό να μαχαιρώσει τον μακελάρη, αλλά τον σταμάτησαν.

Ο Τάραντ φρόντισε να προκαλέσει την κοινή γνώμη, χαμογελώντας όταν κάθισε στο εδώλιο. Φρόντισε να προκαλέσει και με κάτι ακόμα: με μια χειρονομία. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Κάτι ανάλογο είχε κάνει άλλωστε και ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Όσλο και την Ουτόγια τον Ιούλιο του 2011.

Με πληροφορίες και από nzherald.co.nz

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις