Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Η φρικαλέα νεοναζιστική θεωρία που… “ενέπνευσε” τον μακελάρη

Πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν πρώτοι την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία επικαλείται στο μανιφέστο του και ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, προτού αυτή διαδοθεί ευρέως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, χωρίς τα αντισημιτικά της επιχειρήματα.

Το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στο Κράισττσερτς στην Νέα Ζηλανδία, με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση», αναφέρεται σε «μια λευκή γενοκτονία», μια φρασεολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια από την αγγλοσαξονική ακροδεξιά.

Η ακροδεξιά αναπτύσσει τη θεματική της καταστροφής της Ευρώπης από τον «εποικισμό» των Αφρικανών μεταναστών μετά το 1945, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία των Εβραίων, εξηγεί ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ στο Mediapart.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αφαιρούν «την αντισημιτική επιχειρηματολογία για να την καταστήσουν έναν μύθο με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά κίνητρα».[read4more]

«Ήδη από το 1946 ομάδες πρώην μελών των SS ισχυρίζονταν ότι πλέον όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κατοχή “των νέγρων” (των Αμερικανών στρατιωτών) και των “μογγόλων” (των Ρώσων στρατιωτών) και ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί η ήπειρος από την “κατοχή” μέσω “μιας νέας αντίστασης”», εξηγεί ο Λεμπούργκ.

Ο Γάλλος πρώην τροτσκιστής και πρώην SS Ρενέ Μπινέ είναι αυτός που θα προωθήσει διεθνώς τη θεματική της μεγάλης αντικατάστασης που σχεδιάζουν οι Εβραίοι.

Έξαρση μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οπαδοί της άποψης αυτής κατηγόρησαν την «πολυπολιτισμικότητα», αντί της επιμιξίας, για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα «αντικαταστήσουν» «τον χριστιανικό και λευκό» πληθυσμό.

Ο συγγραφέας Ρενό Καμί έκανε δημοφιλή την άποψη αυτή με τη διατριβή του «Η μεγάλη αντικατάσταση» που δημοσιεύθηκε το 2011. Σε αυτή «εμμένει στον “δημογραφικό εποικισμό” ο οποίος “πλήττει την ίδια την ταυτότητα του έθνους και ο οποίος σε πολύ λίγα χρόνια (…) θα είναι μη αναστρέψιμος”», σημειώνει η ιστορικός Βαλερί Ιγκουνέ σε έρευνά της για το ινστιτούτο Jean Jaures.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Καμί για να αποφευχθεί η «αντικατάσταση» αυτή είναι μεταξύ άλλων η ακύρωση του δίκαιου του εδάφους, η απαγόρευση να υιοθετούνται παιδιά που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης, η δημιουργία μιας ύπατης αρμοστείας για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και η παροχή κοινωνικών επιδομάτων αποκλειστικά στους πολίτες κάθε χώρας ή σε Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Καμί πάντως κατήγγειλε χθες τις επιθέσεις εναντίον τεμενών στο Κράισττσερτς, χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατικές, επονείδιστες, εγκληματικές, καταστροφικές και ανόητες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό