Κόσμος

Νέες αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη του “μαύρου χρυσού”

Ο Καντάφι συνεχίζει τις απελπισμένες προσπάθειες να πάρει πίσω την πόλη Μπρεγκα. Στόχος του οι πετρελαιοπηγές. Σε συμφωνία με τον Αμρ Μούσα φαίνεται να κατέληξε ο Μουαμάρ για να εφαρμοστεί το σχέδιο Τσάβες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Με στόχο το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα και μία θέση εξεγερμένων στην παρακείμενη πόλη Ανταμπίγια πραγματοποιήθηκαν το πρωί αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματικό των αντικαθεστωτικών.

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι απωθήθηκαν στο Ρας Λανούφ, 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, μία ημέρα μετά την επίθεση από εδάφους στην Μπρέγκα

Συμφώνησε ο Καντάφι και ο Μούσα

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα συμφώνησαν με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα, μετέδωσε το πρωί το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

 
Ο Τσάβες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές, Τρίτη, με τον Καντάφι, πρότεινε την εξεύρεση μιας διαγματεύσιμης λύσης στην κρίση, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα.
 
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιά ήταν η αντίδραση του Καντάφι στην πρόταση του Τσάβες να σταλούν στη Λιβύη αντιπρόσωποι από πολλές χώρες.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
 
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας Ντίμα Χατίμπ ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.
 
 
Μάλιστα χθες ο Μουαµάρ Καντάφι, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας από ξηράς και αέρος επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μπρέγκα, µιας πόλης στρατηγικής σηµασίας, σηµαντικού σταθµού εξαγωγής πετρελαίου, στο δυτικότερο άκρο της περιοχής πέριξ της Βεγγάζης που έχει περιέλθει στον έλεγχο των εξεγερµένων.

Σε ένα πρώτο τουλάχιστον στάδιο, δεν πέτυχε τον στόχο του – κατάφερε όµως να κάνει το νεοσύστατο «προσωρινό εθνικό κυβερνητικό συµβούλιο», που όπως ανακοινώθηκε θα έχει πρόεδρο τον πάλαι ποτέ υπουργό ∆ικαιοσύνης και νυν πολέµιο του Καντάφι Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, να ζητήσει από τη Βεγγάζη όπου εδρεύει την πραγµατοποίηση «στρατηγικών αεροπορικών επιθέσεων», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις θέσεις των αφρικανών µισθοφόρων που χρησιµοποιεί ο λίβυος ηγέτης εναντίον του λαού του.

 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αμερικανικός λογαριασμός της Μελόνι: Γιατί η ρήξη με τον Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της το 2027
Τραμπ και Μελόνι δεν είναι φίλοι όπως παλιά - Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ υποστήριξε ότι τον «ικέτευσε» για μια φωτογραφία σε πρόσφατη συνάντηση της G7
Τζόρτζια Μελόνι
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν έχει συμφωνήσει για τις επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του, 19 εκατ. βαρέλια διέσχισαν χθες τα Στενά του Ορμούζ»
«Με βάση αυτό και άλλες σημαντικές παραχωρήσεις που κάνει το Ιράν, συμφώνησα να επιτρέψω τα Στενά του Ορμούζ να παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς περαιτέρω ναυτικό αποκλεισμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
τραμπ
Η συγκλονιστική μαρτυρία Αμερικανού πιλότου F-15 για την επίθεση που δέχτηκε από Ιρανικά drone: Κινούνταν σε σχηματισμό «μέδουσας»
Ο πιλότος διασώθηκε ώρες μετά την εκτίναξή του από το αεροσκάφος, ενώ ο αξιωματικός συστημάτων όπλων διέφυγε την αιχμαλωσία από τους Ιρανούς στα βουνά
f15
Το Ιράν δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην IAEA να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Βανς
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δηλώσει ότι οι Ιρανοί «δέχθηκαν να απευθύνουν πρόσκληση στους επιθεωρητές» της IAEA στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις
ιράν