Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για τη φράση «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

Νέες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για τη φράση «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να έχει δηλώσει πως προτιμά τα πτώματα να στοιβάζονται «κατά χιλιάδες» παρά να δώσει εντολή για ένα τρίτο lockdown λόγω του κορονοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε στην διάψευση αυτών των ισχυρισμών και ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Ειδικότερα, ο ηγέτης του αντιπολιτεύομενου Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης (28/4) κατέθεσε σχετικό ερώτημα προς τον πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι το περασμένο φθινόπωρο η κατάσταση ήταν πολύ ζοφερή και ότι απαιτήθηκαν «δύσκολες αποφάσεις», όπως τα lockdown που είναι «δυσάρεστα και αποτρόπαια πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς». Από την πλευρά του, ο σερ Κιρ Στάρμερ, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού, παράθεσε την παράγραφο του υπουργικού κώδικα που αναφέρει πως «όποιος βρεθεί εσκεμμένα να παραπλανεί το κοινοβούλιο οφείλει να υποβάλει παραίτηση».

Επίσημη έρευνα για την ανακαίνιση… στην Ντάουνινγκ Στριτ

Επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε το κόστος ανακαίνισης του διαμερίσματός του στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η Εκλογική Επιτροπή, καθώς «υπάρχει εύλογη βάση υποψιών ότι ίσως τελέστηκε αδίκημα ή αδικήματα».

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσω του ιστολογίου του πρώην πανίσχυρου συμβούλου του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, που αποπέμφθηκε το Νοέμβριο. Ο κ. Κάμινγκς αποκάλυψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σχεδίαζε να καλύψει τις δαπάνες με δωρεές υποστηρικτών του Συντηρητικού Κόμματος, με τον κ. Κάμινγκς να του λέει ότι αυτό θα ήταν «ανήθικο, ανόητο και πιθανώς παράνομο».

Έκτοτε έχει προκύψει ότι το αρχικό ποσό των 58.000 λιρών για την ανακαίνιση δόθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα. Η Daily Mail αποκάλυψε ότι ο υποστηρικτής του κόμματος λόρδος Μπράουνλο πρόσφερε το ίδιο πόσο στους υπεύθυνους του κόμματος «για να καλυφθεί» η δαπάνη που είχε ήδη γίνει για την ανακαίνιση.

Ερωτηθείς πολλές φορές σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον αρχηγό των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ αν τελικά στην ουσία έλαβε δωρεά από τον λόρδο Μπράουνλο, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε την πάγια απάντησή του ότι έχει καλύψει από την τσέπη του όλα τα έξοδα. Επανειλημμένως ωστόσο απέφυγε να διαψεύσει ότι η αρχική δαπάνη καλύφθηκε από πολιτική δωρεά.

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε πως όποια πιθανή δήλωση λήψης χρημάτων πρέπει να γίνει από τον ίδιο θα γίνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργικό κώδικα τέτοιου είδους δηλώσεις οφείλουν να γίνονται από μέλη της κυβέρνησης εντός 28 ημερών.

Την ευθύνη για τον έλεγχο των πολιτικών δωρεών έχει η Εκλογική Επιτροπή, η οποία στη σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η έρευνα θα κρίνει κατά πόσο οποιαδήποτε συναλλαγή που σχετίζεται με τις εργασίες στην Ντάουνινγκ Στριτ 11 εμπίπτουν στο καθεστώς που ρυθμίζεται από την Επιτροπή και κατά πόσο η χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις