Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νέες κυρώσεις στο Ιράν ενέκρινε ο Ομπάμα

REUTERS
REUTERS
Ο Μπαράκ Ομπάμα επικύρωσε το νομοσχέδιο για την επιβολή των νέων κυρώσεων στο Ιράν που αποσκοπούν στη συρρίκνωση των εισαγωγών διυλισμένου καυσίμου από την Τεχεράνη και μεγαλώνουν τη διεθνή της απομόνωση.
 

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις είναι οι σκληρότερες που ψηφίστηκαν ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο και θα καταστήσουν δυσκολότερη την αγορά από το Ιράν καθαρού πετρελαίου, όπως επίσης αγαθών και υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό του πετρελαϊκού του τομέα και επίσης του τομέα του φυσικού αερίου, που αποτελούν το βασικό πυλώνα της οικονομίας του.
 
Μολονότι η πόρτα για τη διπλωματία παραμένει ανοιχτή, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, το Ιράν θα βρεθεί υπό ακόμη μεγαλύτερη διεθνή πίεση αν συνεχίσει να αψηφά τα διεθνή αιτήματα για να σταματήσει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.
 
“Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία –ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Ομπάμα κατά την υπογραφή του νόμου.
 
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να σκληρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν με επιπρόσθετα μέτρα που έχουν στόχο τον ιρανικό χρηματοπιστωτικό, τραπεζικό, ασφαλιστικό, ενεργειακό τομέα και αυτόν των μεταφορών.
 
Οι νέες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ προχωρούν περαιτέρω από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο και αποσκοπούν στην αύξηση των πιέσεων στο Ιράν για να πειστεί να επιστρέψει στις διεθνείς συνομιλίες όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
 
Οι αμερικανικές κυρώσεις ποινικοποιούν τις εταιρείες που προμηθεύουν το Ιράν με βενζίνη και τα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα που εμπλέκονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
 
Οι ξένες τράπεζες που έχουν συναλλαγές με βασικές ιρανικές τράπεζες ή με τους Φρουρούς της Επανάστασης δεν θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι παγκόσμιοι προμηθευτές βενζίνης στο Ιράν μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν απαγορεύσεις στην πρόσβασή τους στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, στις ιδιοκτησιακές εμπορικές πράξεις και στο συνάλλαγμα στις ΗΠΑ.
 
“Με αυτές τις κυρώσεις –μαζί με άλλες– χτυπάμε στην καρδιά της δυνατότητας της ιρανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει τα πυρηνικά της προγράμματα”, δήλωσε ο Ομπάμα. “Δείχνουμε στην ιρανική κυβέρνηση ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες”, σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε