Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος δώδεκα ιρανικών οντοτήτων και αξιωματούχων για “σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Ισλαμική Δημοκρατία, εν μέσω της επανέναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Αυτά τα μέτρα στοχεύουν συγκεκριμένα ειδικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης (LEF) ή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (NOPO) για την καταστολή που άσκησαν σε διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο αυτές οντότητες κατηγορούνται ότι διέπραξαν ή διέταξαν “εκ μέρους της ιρανικής κυβέρνησης” “σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά προσώπων στο Ιράν ή πολιτών ή κατοίκων του Ιράν ή μελών της οικογένειάς τους”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των αξιωματούχων που αποτελούν στόχο των κυρώσεων είναι ο Χασάν Καραμί, ο διοικητής των ειδικών ομάδων LEF, και ο Μοχσέν Εμπραχιμί, διοικητής της NOPO.

Οι ιρανικές φυλακές στις πόλεις Ζαχεντάν και Ισφαχάν αποτελούν επίσης στόχο, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, γιατί φυλακισμένοι εκτελέστηκαν εκεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών “θα συνεχίσει να καταπολεμά τον αυταρχισμό” και να προωθεί το γεγονός “ότι άτομα πρέπει να λογοδοτούν για τη βίαιη καταστολή ανθρώπων που θέλουν να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους”, δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), Αντρέα Γκάκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις