Κόσμος

Νέες «μπηχτές» Ζελένσκι για τον Τραμπ: Περιμένουμε τις ΗΠΑ να απαντήσουν στον Πούτιν

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση» τονίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία μιας αμερικανικής «απάντησης» στην «άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μετά από νέα φονικά ρωσικά πλήγματα, μεταξύ άλλων στο Κίεβο.

Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τον Μάρτιο μια αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ενώ η Ουκρανία του Βολοντίρ Ζελένσκι είχε συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.

Έπειτα, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε περιορισμένη παύση εκατέρωθεν επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά αμφότερες κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση αυτής της συμφωνίας. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις δύο πλευρές.

«Η Ουκρανία αποδέχτηκε την αμερικανική πρόταση για μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν αρνήθηκε», δήλωσε σήμερα (6/4/25) ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία προς το έθνος.

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να απαντήσουν – μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση», επέκρινε, λέγοντας ότι αναμένει μέτρα από τους Ευρωπαίους και «όλους εκείνους στον κόσμο που θέλουν ειρήνη».

Ο Ζελένσκι, του οποίου οι σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ είναι ταραχώδεις τους τελευταίους μήνες, ζητά από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στη Ρωσία.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «η πίεση στη Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και τα καθημερινά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία το αποδεικνύουν».

Νέες επαφές μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων είναι πιθανόν να γίνουν «την προσεχή εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τη φύση αυτών των επαφών.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων στο Κίεβο, και οκτώ τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές στην Ουκρανία, από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα