Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο πυρηνικός αφοπλισμός με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για νέες συνομιλίες με τη Ρωσία, τη ώρα που η Μόσχα θεωρεί μη ρεαλιστική τη συμμετοχή της Κίνας.

Ρωσία και ΗΠΑ ελπίζουν να συναντηθούν για ένα δεύτερο γύρο συζητήσεων για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων στη Βιένη το συντομότερο δυνατό, πιθανόν στα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο ίδιος και ο Ρώσος υφυπουργός Σεργκέι Ριαμπκόφ συμφώνησαν στη δημιουργία “πολλών” τεχνικών ομάδων εργασίας και σε μια δεύτερη συνάντηση η οποία θα ενισχύσει τις προόδους.

Ο Μπίλινγκσλι επεσήμανε ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε μια συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα πυρηνικά όπλα και όχι μόνο τα στρατηγικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η New Start, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σημειωθούν πρόοδοι.

Ρωσία και ΗΠΑ ξεκίνησαν χθες Δευτέρα τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της διμερούς συνθήκης New Start, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, λίγο μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του Τραμπ.

Οι όροι της συνθήκης New Start, που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP) του 1968, προβλέπουν τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών.

Η Μόσχα ζητεί την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση της New Start από το τέλος του 2019, όμως η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έθετε ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή και της Κίνας, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Ο Ριαμπκόφ επεσήμανε από την πλευρά του σήμερα ότι δεν είναι ρεαλιστικό οι ΗΠΑ να αναμένουν από την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις