Κόσμος

Νέο Δελχί: Παγκόσμιο ρεκόρ τοξικής ατμόσφαιρας – 14 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Νέο Δελχί κατέγραψε σήμερα, Πέμπτη (05.11.2020) την ημέρα με την πιο τοξική ατμόσφαιρα παγκοσμίως για το 2020.

Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα με τη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, έζησε την πιο τοξική του ημέρα, καταγράφοντας συγκέντρωση των δηλητηριωδών μικροσωματιδίων PM2.5, 14 φορές μεγαλύτερη από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς η επιδημία του κορονοϊού στην Ινδία, με περισσότερα από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα της χώρας, των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αυξήσει τον συναγερμό για τους κινδύνους για την υγεία που ενέχει το νέφος αυτό, με τους γιατρούς να προειδοποιούν για ραγδαία άνοδο των αναπνευστικών ασθενειών.

“Αυτή τη στιγμή στο Δελχί ο κορονοϊός και η μόλυνση προκαλούν μεγάλη καταστροφή”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας Αρβίντ Κεζριουάλ σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

“Βλέπουμε γύρω μας τον ουρανό καλυμμένο με καπνό και εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ο Covid19 επιδεινώνεται”, πρόσθεσε.

Νέο Δελχί: Ανάσα – δηλητήριο

Τα μικροσωματίδια PM2.5 μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και το αίμα των ανθρώπων και ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Ξύπνησα με την αίσθηση ότι μολυσμένα σκουπίδια έχουν κολλήσει στον λαιμό μου”, δήλωσε ο Ραχούλ Όζα, ένας κάτοικος του Νέου Δελχί που κατηγόρησε τις αρχές του Νέου Δελχί για την αδράνειά τους.

Η ποιότητα του αέρα στην ινδική πρωτεύουσα συνήθως επιδεινώνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο καθώς αγρότες καίνε γεωργικά υπολείμματα στα γύρω κρατίδια, ενώ αυξάνονται οι ημέρες με νηνεμία και το ποσοστό των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα.

Σήμερα, Πέμπτη (05.11.2020) η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετεωρολογίας και ποιότητας της ατμόσφαιρας κατέγραψε 4.135 περιστατικά πυρκαγιών σε αγροτικές εκτάσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό της εποχής. Εξάλλου τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν για ένα ινδουιστικό φεστιβάλ χθες Τετάρτη (04.11.2020) ενέτειναν το πρόβλημα, καταγγέλλουν κάποιοι.

Ο μέσος όρος των μικροσωματιδίων PM2.5 ήταν 370 ανά κυβικό μέτρα αέρα, έναντι 25 που είναι το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία για το τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας ότι το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει όσο δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία στον Λίβανο
Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς