Κόσμος

Νέο Δελχί: “Θάλαμος αερίων” η πόλη

Οι είκοσι εκατομμύρια κάτοικοι του Νέου Δελχί εξακολουθούν να πνίγονται και να βήχουν σήμερα από το πυκνό νέφος που καλύπτει την πρωτεύουσα της Ινδίας, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και να έχουν ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και όλων των οικοδομικών εργασιών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων».

«Υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Κυριακή στο Twitter.

«Τα μάτια καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης», προσέθεσε

Από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου τα οχήματα κυκλοφορούν εναλλάξ στους δρόμους την ινδικής πρωτεύουσας βάσει του συστήματος «μονών- ζυγών».

Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.

Οι αρχές ζήτησαν την Παρασκευή το κλείσιμο των σχολείων και την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο Νέο Δελχί και τη γύρω περιοχή ως αύριο Τρίτη, ενώ μοίρασαν και 5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες στους μαθητές.delxi

Αδιανόητη ατμοσφαιρική ρύπανση

Στις 10:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραψε 469 μικρογραμμάρια του μικροσωματιδίου PM25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα. Συγκριτικά στο Παρίσι το ποσοστό ήταν 6.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η συγκέντρωση του μικροσωματιδίου αυτού να μην ξεπερνά τα 25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας ημέρας.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.

Το νέφος της μόλυνσης στο Νέο Δελχί ήταν τόσο πυκνό χθες που περίπου 40 αεροπλάνα χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο, ενώ εκατοντάδες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της πόλης καθυστέρησαν.

Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιπτώσεις της μόλυνσης στους ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας συνέστησε στους πολίτες να τρώνε καρότα.delxi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ με τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Ο Βανς ακύρωσε το ταξίδι του στην Ελβετία, «όχι» και από το Ιράν - «Παγώνουν» οι συνομιλίες
Η Ελβετία επιβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν σήμερα οι συνομιλίες - Ο Βανς επιτέθηκε στο Ισραήλ λέγοντας ότι ο Τραμπ είναι ο μόνος αρχηγός κράτους σε ολόκληρο τον κόσμο που τρέφει συμπάθεια προς το έθνος του Ισραήλ
Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Ντόναλντ Τραμπ: «Παράδοση άνευ όρων» η συμφωνία με το Ιράν – Δεν υπάρχουν όρια στη δύναμή μου
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη διαχείριση του πολέμου με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί αποτέλεσμα αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και διπλωματικής πίεσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κερδίζει έδαφος, οι αντίπαλοί του ανησυχούν
Για τους αντιπάλους της Τεχεράνης μοιάζει περισσότερο με την «κατάρα του αιώνα» - «Πήγαμε να ανατρέψουμε το καθεστώς και καταλήξαμε με την Ουάσιγκτον να παρέχει ουσιαστικά νομιμότητα» τονίζει Ισραηλινός αναλυτής
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Ομάν: «διπρόσωπο ή ουδέτερο»; – Πώς η «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» προκάλεσε την οργή του Τραμπ και «γλίτωσε» από το Ιράν
Ο ουδέτερος τόνος είχε το κόστος του για τη Μουσκάτ - Οι ΗΠΑ απαίτησαν υποστήριξη από τους συμμάχους τους στον Κόλπο, οι οποίοι δέχονταν σφοδρές επιθέσεις από το Ιράν, με το Ομάν να είναι η λιγότερο πληγείσα χώρα
Ντόναλντ Τραμπ