Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέο lockdown στη Σλοβενία: Ο κορονοϊός κλείνει πάλι καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες

Νέο lockdown στη Σλοβενία: Ο κορονοϊός κλείνει πάλι καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες

Την επιβολή νέου lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε την Κυριακή (28/3) η κυβέρνηση της Σλοβενίας. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, σημειώνοντας ότι «Ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα της καραντίνας μετά τις 12 Απριλίου».

Εκτός των καταστημάτων με τα είδη πρώτης ανάγκης, όλα τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά όπως και οι πολιτιστικές λέσχες και τα θρησκευτικά ιδρύματα από την 1η έως τις 12 Απριλίου, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και οι μετακινήσεις περιορίζονται στην περιοχή διαμονής των πολιτών. Οι εταιρίες καλούνται να εφαρμόσουν την τηλεργασία όποτε είναι δυνατόν. Οι μαθητές θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Επίσης, από τη Δευτέρα, οι κάτοικοι δεν θα μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, με εξαίρεση εκείνους που θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανοσίας στον κορονοϊό μετά τη μόλυνση.

Click4more: Σουηδία: Χάνεται ο στόχος των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Από 750 ημερήσια κρούσματα που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο του Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 950 σήμερα, ενώ η κατάσταση στις χώρες γύρω από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η μικρή χώρα έχει καταγράψει πάνω από 4.000 θανάτους από την εμφάνιση της πανδημίας, αριθμός που την καθιστά μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 193 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Click4more: Κορονοϊός: H Αυστρία καλεί 12 υπουργούς Τουρισμού της ΕΕ να συζητήσουν για το «πράσινο πιστοποιητικό»

«Ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα μετά τις 12 Απριλίου»

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα σε συνέντευξη Τύπου. «Ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα της καραντίνας μετά τις 12 Απριλίου».

«Θα επιτύχουμε ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού για να περιορίσουμε την επιδημία μόλις τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γιάνσα. «Μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε τη διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις