Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Νέο Μεξικό: Εκκενώνονται χωριά και χιονοδρομικό κέντρο – Πυρκαγιά κατακαίει τα πάντα εδώ και 40 ημέρες

Νέο Μεξικό: Εκκενώνονται χωριά και χιονοδρομικό κέντρο – Πυρκαγιά κατακαίει τα πάντα εδώ και 40 ημέρες

Μια δασική πυρκαγιά που καίει εδώ και 40 ημέρες στο Νέο Μεξικό θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία αυτής της Πολιτείας.

Λόγω της φωτιάς που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις εκκενώθηκαν ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο καθώς και χωριά στα βουνά που πλήττονται από την ξηρασία, στα ανατολικά της Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό.

Λόγω των ανέμων που δεν λένε να κοπάσουν, η πυρκαγιά έχει κάψει μια έκταση ίση σχεδόν με εκείνη του Λος Άντζελες, ενώ κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια στην οροσειρά Σάνγκρε ντι Κρίστο.

Οι κάτοικοι του χιονοδρομικού θερέτρου Σιπάπου και των κοινοτήτων σε απόσταση 21 χιλιομέτρων νοτίως του Τάος έλαβαν την εντολή, αργά το βράδυ της Κυριακής, να απομακρυνθούν αφού οι φλόγες πλησιάζουν στον δρυμό Πέκος Γουάιλντερνες.

Η πυρκαγιά, στην οποία οι αρχές έχουν δώσει την ονομασία Hermits Peak & Calf Canyon («Κορυφή του Ερημίτη και Φαράγγι του Μοσχαριού») έχει κάψει 1.210.000 στρέμματα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2012. Έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά το 27%, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία της Σάντα Φε.

photo Reuters

Η πρώτη εστία ξέσπασε στις 6 Απριλίου, όταν η Δασική Υπηρεσία δεν κατάφερε να περιορίσει μια προδιαγεγραμμένη καύση που είχε ως στόχο την πρόληψη μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών. Στη συνέχεια ενώθηκε με ένα άλλο μέτωπο, τα αίτια του οποίου είναι υπό διερεύνηση.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε δάση που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια οι κάτοικοι των ισπανο-ινδιάνικων κοινοτήτων για να παίρνουν οικοδομικά υλικά και καύσιμη ύλη.

photo Reuters

Την Κυριακή οι καπνοί έπνιγαν την πλατεία της Σάντα Φε, μιας τουριστικής πόλης 84.000 κατοίκων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή μείωσε την ποσότητα του χιονιού στα βουνά και ξήρανε τα δάση ενώ λόγω της ξηρασίας των τελευταίων 25 ετών τα δέντρα πεθαίνουν από ασθένειες και ζιζάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις