Κόσμος

Νέο σοκ! Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της, την ώρα που δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τις κατηγορίες για βιασμούς και ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam στην Αϊτή, το Τσαντ και άλλες χώρες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της. Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης και πιο συγκεκριμένα, οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Από τις 146 καταγγελίες, πολλές αφορούσαν “κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς”, συνεχίζει η ανακοίνωση. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.

Απολύσεις, προειδοποιήσεις και προσωρινή αργία

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF (ασθενών ή μελών της τοπικής κοινωνίας). Η οργάνωση προχώρησε στην απόλυση 19 μελών της ενώ οι υπόλοιποι καταγγελόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.

Η οργάνωση τονίζει ότι ανησυχεί για τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία και υπογραμμίζει ότι εργάζεται για να βελτιώσεις τους “μηχανισμούς” μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει συμβάντα. Εκτιμά επίσης ότι τα θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία: επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν, για να μη στιγματιστούν ή για να μην δεχτούν αντίποινα.

Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερα σε περιοχές συγκρούσεων, όπου γενικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα και όπου ο πληθυσμός μπορεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στη Βρετανία: Έρευνα για εκρηκτικά σε βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται και από αμερικανικές δυνάμεις
Ειδικό κλιμάκιο εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του στρατού βρίσκεται στο σημείο, στο Γουέλφορντ, πραγματοποιώντας ελέγχους σε οχήματων
(REUTERS
Ο Νετανιάχου διαψεύδει δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος τον είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
«Ψευδής κατηγορία που είχε διαψευστεί αλλά τώρα ανακυκλώνεται για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ», τονίζεται από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Πυρά» Λαβρόφ από ΟΗΕ: «Η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στην οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την Ουκρανία
Σεργκέι Λαβρόφ
9
Η «κρυφή» εγγονή του Πούτιν με το επώνυμο Ζελένσκι: Η 8χρονη Έλσα φέρει το επίθετο της μητέρας της και όχι του πατέρα της
Το κορίτσι, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και φέρεται να είναι παιδί της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Κατερίνας Τιχόνοβα και του Ρώσου χορευτή μπαλέτου και σκηνοθέτη Ιγκόρ Ζελένσκι
Βλαντίμιρ Πούτιν